Варна. Медицинският университет във Варна привлича все повече чуждестранни студенти

...
Варна. Медицинският университет във Варна привлича все повече чуждестранни студенти
Коментари Харесай

Проф. Албена Керековска, Медицински университет – Варна: Привличаме чуждестранни студенти с високотехнологично обучение

Варна. Медицинският университет във Варна притегля от ден на ден задгранични студенти с модерната си материално-техническа и клинична база, както и с интерактивни и високотехнологични способи на образование, приети експерти и преподаватели. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна зам.-ректорът по образователната активност проф. Албена Керековска. По думите й сега в университета се образоват над 1600 чужденци от 48 страни. Според нея, доста значимо за тези студенти е, че се предлага образование напълно на британски език. „ Чуждестранните ни студенти доста интензивно учат и български език, с цел да могат да поддържат връзка тук и, с цел да могат да споделят с пациентите “, посочи проф. Керековска. Тя напомни, че дипломите са приети в Европейския съюз, а за всеки един учащ се е значима подкрепящата и спокойна среда. „ Чужденците доста правят оценка това, че работят в дребни студентски групи, в които преподавателят може да обърне самостоятелно внимание на всеки студент, а и опциите, които им предоставяме освен за образование, а и за пълностоен студентски живот – спорт, просвета, забавление. Мултинационалната общественост, положителната среда, положителното качество на образование, обезпечената реализация на тези студенти е най-хубавата реклама на университета “, сподели още проф. Керековска.
По нейни думи макар че на процедура доста огромна част от задграничните ученици на Медицинския университет се завръщат в родните си страни и практикуват специалността си там, не са малко образците на останали да се осъществят тук студенти. „ Правим оптималното, с цел да задържим такива почтени, одобрени, търсещи, дейни младежи, които имат предпочитание и хъс да работят и да специализират, да вършат просвета “, изясни тя. Според зам.-ректора на Медицинския университет, към този момент има редица задгранични студенти, които специализират или работят в града. Такъв е образецът на доктор Барфус, който е някогашен студент от Германия. В момента той работи като специализант и Трета психиатрична клиника в Университетската болница „ Св. Марина “. Същевременно младият доктор е и помощник и преподава на задгранични студенти. Доктор Андронику от Кипър работи в Неврохирургичното поделение в МБАЛ „ Св. Анна “. „ Убедени сме, че тези образци ще се усилват, тъй като базата, с която разполагаме не отстъпва по нищо на тази в лечебните заведения в Германия и други страни. Имаме и задгранични докторанти, част от тях са наши ученици. Един по-пресен образец за наш някогашен ученик е доктор Екатерина Бомерт от Германия, която приключи при нас. Практикува две – три години в Германия, завърна се още веднъж тук и сега е специализант в Катедрата по очни заболявания. Тя е и докторант, който работи в модерната ни лаборатория за транслационна медицина и клетъчна терапия върху биопродукт за лекуване на роговица “, сподели още проф. Керековска.
Тя осведоми също, че за пета поредна година през май във Варна ще се организира фестивалът „ Море и здраве “, отдаден на Европейския ден на морето. Негов основател е Медицинският университет, а този път фокусът на събитието ще е ориентиран и към спорта. „ Нашите студенти са главните и доста дейни участници във фестивала, а тази година тематиката е обвързвана с оповестяването на Варна за Европейски град на спорта “, добави тя. Проф. Керековска напомни, че ученици на висшето образователно заведения вземат участие интензивно и във Фестивала на медицинските университети. Обучаващи се от разнообразни страни се включват и показват своите гении. В университета се провежда и Международна кулинарна вечер, организират се и доста здравно-информационни, благотворителни акции,насочени към здравословно хранене, здрави детски зъбки, предварителна защита и битка с рака на устната празнина, рак на гърдата, рак на кожата, битка с диабета, сърдечносъдови болести и остеопороза. Предстои и Великденски благотворителен базар.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР