Варна. Изложба с реквизит от филма Капитан Петко войвода“ бе

...
Варна. Изложба с реквизит от филма Капитан Петко войвода“ бе
Коментари Харесай

Варна: Изложба с реквизит от филма „Капитан Петко войвода“ бе открита в Музея на Възраждането в града по повод предстоящия Ден на Тракия

Варна. Изложба с атрибут от кино лентата „ Капитан Петко челник “ бе открита в постройката на Музея на Възраждането във Варна във връзка идния Ден на Тракия, който се отбелязва на 26 март, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Изложбата демонстрира пътя на основаването на един знаков за българската памет филм и напомня историята на българите преселници от Беломорска Тракия. Тя повдига завесите в процесите на основаването на кино лентата, пресъздал събития от живота на именития български бунтовник Петко Киряков. За снимането на кино лентата „ Капитан Петко челник “ е оповестена акция по събиране на достоверни дрехи, предмети и снимки от преселници от районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доган Хисар (родното място на Петко войвода), Елховско, Ивайловградско и други Колекцията в началото е дарена от Студио за игрални филми „ Бояна “ на Тракийското сдружение в с. Светлен, Поповско. По-късно Тракийското сдружение я подарява на ИМ – Попово.
Филмът е отдаден на честванията на 1300 годишнината от основаването на българската страна. След излъчването на сериите по Националната телевизия изпълнителят на основната роля във кино лентата Васил Михайлов е посрещан като воин из цяла България – с голям брой фенове, пити самун и сол.
В снимането на този филм взе участие кинооператорът Димо Коларов (1924 – 1997). Роден и бранш в Попово, приключил кинооператорско майсторство в Чехия. В изложбата се показват негови движимости и награди, подарени на музея в родния му град. Камерата, с която майсторът на черно-бялото изображение Бате Димо снима доста от известните български филми, както и фотосите от снимачната площадка, са предоставени на Поповски музей през 2004 година от Киноцентър „ Бояна “ и Рангел Вълчанов във връзка IV Национален фестивал за операторско майсторство „ Златното око “, провеждан в памет на Димо Коларов в Попово.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР