Варна има потенциал за привличане на инвестиции благодарение на отличните

...
Варна има потенциал за привличане на инвестиции благодарение на отличните
Коментари Харесай

Добрата инфраструктура е основата за развитие на Индустриална зона Варна

Варна има капацитет за привличане на вложения с помощта на отличните си логистични връзки. Това означи министърът на стопанската система Емил Караниколов, който взе участие в работна среща на тематика "Инвестиции за резистентен напредък – тактика и развиване на Индустриална зона-Варна ". Сред участниците бяха кметът на Варна Иван Портних, Обастният шеф Стоян Пасев, шефът на Национална акция „ Индустриални зони “ ЕАД Антоанета Барес, кметовете на Аксаково и Девня и други.

По думите на министър Караниколов едни от преимуществата на морската столица са положителната инфраструктура и съществуването на висши учебни заведения, които могат да приготвят висококвалифицирани млади експерти, а те от своя страна, при основани положителни условия, да изберат, да останат и да се осъществят в своя роден град. Изграждането на съвременна индустриална зона, в която свое място да намерят стратегически вложители с съвременно произвеждане и висока добавена стойност, е задачата, към която се стреми Министерството на стопанската система.

Според икономическия министър сега главната задача на държавното управление е България да остане атрактивна капиталова дестинация и по време на рецесията. За това свидетелстват и 72 нови плана на обща стойност над 2 милиарда лева, които са в развой на узаконяване, като капацитетът им е да разкрият над 4 700 нови работни места.

От началото на 2020 година досега по Закона за поощряване на вложенията са сертифицирани 13 плана на обща стойност близо 250 млн. лева, като те имат капацитет да разкрият 2466 нови работни места. Преобладава броят на новите вложения, само че има и четири плана, свързани с уголемение на производството, означи икономическият министър. Инвестициите са най-вече в секторите: произвеждане, опазване на здравето, депозиране и запазване на товари, автомобилостроене и други.

Предстои внасяне в Народното събрание на новия закон за индустриалните зони. Това е тактиката на държавното управление - посредством създаване "до ключ " на повече индустриални зони, с цялата нужна инфраструктура, да привличаме вложители, които незабавно да могат да стартират изпълнеинето на плановете си.

Преди няколко дни министър Караниколов разгласи, че и Индустриална зона "Загоре " край Стара Загора към този момент е подготвена и скоро ще бъде открита. Отпуснати са пари от страната, издигната е довеждаща инфраструктура – вода, ток. А с построяването на зоната е изпълнен поетият ангажимент от страната. Имало към този момент и сериозен интерес от вложители.

Няколко са към този момент настоящите у нас зони - Икономическа зона "София- Божурище ", "Индустриален и логистичен парк – Бургас ", Свободна зона Русе, "Индустриална зона Видин ", Индустриална зона Свиленград, Южна промишлена зона – Варна. В развой на развиване са плановете в Карлово, Пловдив, Телиш, област Плевен, Кърджали и в Суворово, област Варна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР