Варна. Фондация “ДА Лаб в партньорство с Градската художествена галерия

...
Варна. Фондация “ДА Лаб в партньорство с Градската художествена галерия
Коментари Харесай

Изложбата “Kunst – Art” на Марина Генова гостува в Градската художествена галерия на Варна

Варна. Фондация “ДА Лаб ” в партньорство с Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ – Варна, и с поддръжката на Министерство на културата показва изложбата на Марина Генова “Kunst – Art ”. Това оповестиха от Градска художествена изложба – Варна . Проектът е един от петте, селектирани посредством конкурс, нови планове на млади цифрови актьори в платформата “Стойност-Ценност (E-valuation) ” на “ДА Лаб ” с куратори Венелин Шурелов, Антони Райжеков и Галина Димитрова-Димова.

Откриването ще бъде на 6 април от 17:00 в наличието на създателя Марина Генова и куратра Галина Димитрова-Димова. Половин час по-късно, в 17:30 ще стартира финисажът на изложбата „ Безвремие “ на Цанко Цанков.

“Kunst – art ” е пробна анимация, включваща диалози с действителни хора по тематики, свързани с изкуство, философия, активизъм и околна среда. Той е хибрид сред документален филм и документална анимация, ситком и шоу стратегия, а измежду задачите на плана е да има и учебен темперамент. В анимацията ще гостуват актьори и хора от разнообразни сфери.

Проектът наблюдава всекидневието на едно момиченце (Мина), което живее в дребен град с население с ползи отвън изкуството и желае да бъде актуален актьор. Мина търси познания и информация за историята на изкуството онлайн, и прекарва дните си в разсъждение над фундаментални въпроси за положението, в което се намира то през днешния ден.

Целта на плана е посредством използването на мейнстрийм медиум да се изградят връзки с нови аудитории, като се предизвика диалог за по-задълбочено и дейно схващане на историята на актуалното изкуство и процесите, които протичат в него.

Марина Генова е приключила „ Сценичен и екранен дизайн “ в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов ”, както и магистърска стратегия “Дигитални изкуства ” в Националната художествена академия в София. Нейни произведения са показвани в изложения като “Особен подтик ” (2020, FLUCA - Австрийски културен павилион в Пловдив), “Тук храната в никакъв случай не се скапва ” (2020, Галерия “Галерия ”, София), “Електронни сънища ” (2019, +359 Gallery, София), „ Подаръкът “ (2018, ИСИ, София), “Критикувайки медиите ” (2017, изложба Кредо Бонум, София) и “Играчкофилия и играчкофобия ” (2016, ИСИ, София). В работата си Марина Генова изследва въздействието на бързо разрастващите се технологии и мрежи върху идеологически, стопански и политически структури, посредством известна просвета и постмодерни действителности.

Платформата „ Стойност-Ценност (e-valuation) “ е ориентирана към поощряване и развиване на млади създатели в региона на цифровите изкуства. Заглавието е отпратка към смисъла на понятията “стойност ” и “ценност ”, в техническия и естетически подтекст на цифровите медии и изследва опциите безличните стойности на средата да се трансформират в публично значими полезности. Търси се какво има значение за създателите, избрали цифровите форми за артистична изява и по какъв начин те дават отговор на тематиките и провокациите в „ новата нормалност “, както назоваваме сегашния интервал на пандемия.

След Варна, където платформата показва Марина Генова и плана “Kunst - Art ”, „ Стойност-Ценност (e-valuation) “ ще гостува във Велико Търново, Галерия Heerz Tooya с плана на Аксиния Пейчева “Приказка за края ” от 7 до 30 април 2021 година, във Видин, в Художествената Галерия " Никола Петров ", с плана на Владислав Илиев “Aura ” от 9 до 24 април 2021 година, в Пловдив, в Cu29 Coffee&Gallery - с Вероника Табакова и Яна Меламед и плана “DigiPhysics ” от 14 до 30 април 2021 година и в Бургас, в Културен център " Морско казино ", зала „ Христо Фотев “ – с Ивелина Иванова, Мартин Луканов и плана “Топ куче ” от 19 до 30 април 2021 година

Проектите ще бъдат показани и в взаимна галерия в границите на идното 8-о издание на интернационалния фестивал за цифрови изкуства „ ДА Фест “ през октомври 2021 година в София.
„ Стойност-Ценност (E-valuation) “ се реализира с финансовата поддръжка на Министерството на културата и в партньорство с петте галерии, домакини на изложбите.

Фондация “ДА Лаб ” е учредена през 2018 година в София като лаборатория за цифрови изкуства от актуалния художник, сценограф и учител доцент доктор Венелин Шурелов, куратора и културен управител доктор Галина Димитрова-Димова и медийния актьор Антони Райжеков. Тя е свободна платформа за интердисциплинарен опит в територията на актуалното изкуство чрез взаимоотношение сред просвета, нови технологии и разнообразни дисциплини като образни и пластични изкуства, звуково изкуство, актуален спектакъл, танц, пърформънс и интерактивни формати, включващи публиката.

Фондация " ДА Лаб " е фокусирана върху публичен продан на познания, посредством работни семинари и презентации на сполучливи планове на български и задгранични актьори, работещи в региона на цифровите изкуства.

Сред най-популярните и сполучливи планове на фондацията е Международният фестивал за цифрови изкуства „ ДА ФЕСТ “, проведен в партньорство с Националната художествена академия, както и онлайн платформата “Речник - цифрово изкуство “.

Изложбата на Марина Генова “Kunst – Art ” може да се види от 6 до 20 април в Зала 4 на ГХГ - Варна на ул. „ Любен Каравелов “ 1.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР