Варна. Една от основните цели на Асоциация Българска книга“ е

...
Варна. Една от основните цели на Асоциация Българска книга“ е
Коментари Харесай

Десислава Алексиева, Асоциация „Българска книга“: Само две европейски държави са със стандартна ставка на ДДС върху книгите - Дания и България, в останалите европейски страни ставката е между 0 и 12%

Варна. Една от главните цели на Асоциация „ Българска книга “ е опазване на ставката от 9% Данък добавена стойност върху книгите. Това съобщи на конференция във Варна Десислава Алексиева, ръководител на УС на Асоциация „ Българска книга “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Тя уточни, че единствено две европейски страни са със общоприета ставка на Данък добавена стойност върху книгите - Дания и България, в останалите европейски страни ставката е сред 0 и 12%. По думите ѝ понижената ставка на Данък добавена стойност върху книгите, макар че не е единственият фактор, се смята, че е най-лесният метод на поддръжка от страна на страната на четенето, образованието и създаване на стопанска система, основана на познание.

Алексиева добави, че по-ниският Данък добавена стойност подкрепя създатели, преводачи, илюстратори, редактори, коректори, издатели, книжари и всички, свързани с книгоиздателския развой. „ То е причина за по-достъпни, по-качествени и по-разнообразни книги, за повишение на четенето и грамотността “, уточни Алексиева.

Сред другите цели на Асоциацията е и подкрепяне развиването на родните библиотеки.
„ В България има Стандарт за библиотечно и осведомително обслужване, който подсигурява средства за закупуване на книги, според нормите на Юнеско и IFLA, само че стандартът не се ползва. Българските библиотеки би трябвало да получават към 9 млн. лв. годишно при сегашните цени на книгите, само че получават 2 млн. лева, които са извънредно незадоволителни за поддържането на настоящи и привлекателни за читателите заглавия. Основна наша цел е библиотеките да получават задоволително средства и повече книги да доближават до читателите в цялата страна “, сподели още Десислава Алексиева.

Тя добави, че наред с тези цели от Асоциация „ Българска книга “ са се фокусирали и върху самодейностите за поощряване на четенето. „ Ние от Асоциация „ българска книга " имаме вяра, че четенето на книги е ключът към по-добро бъдеще на нацията ни. Затова създадохме и организираме разнообразни начинания, които поддържат читателите: Алея на книгата - София, Варна, Пловдив, Банкя, Походът на книгите, Пролетен панаир на книгата, Софийски интернационален панаир на книгата, Софийски книжовен фестивал и Детски книжовен фестивал. Подготвяме нови начинания, които да стигат до читателите в цялата страна “, сподели в умозаключение Десислава Алексиева.

Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР