Варна. Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на

...
Варна. Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на
Коментари Харесай

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ доставя високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Варна. Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ (ДППИ) е в развой на доставка на уреди за приемане на боклуци – резултат от корабоплавателната активност, както и на високоспециализирани уреди за предварителна защита и реагиране при експлоатационни и спешни замърсявания (СПРЕАЗ) – катери, бонове, скимъри и друго съоръжение, съобразени с особеностите на речната и морската среда, оповестиха от пресцентъра на ДППИ .

Това стана ясно от думите на генералния шеф на ДППИ Ангел Забуртов по време на откриващото събитие по план „ Доставка, монтаж и въвеждане в употреба на пристанищни приемни уреди (ППС) в българските пристанища за публичен превоз с национално значение “. Проектът се финансира посредством Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година и с национално съфинансиране. Събитието се организира онлайн при засилен интерес на 20 април 2021 година (вторник).

До момента ДППИ осъществя редица значими планове, финансирани от Оперативната стратегия, като внедри и вкара в употреба високотехнологични системи на европейско равнище. Те способстват както за сигурността на корабоплаването, по този начин и за сигурността на страната ни, и ни подреждат в челните редици в Европа по цифровизация на водния превоз. Настоящият план пък ни води огромна крачка напред в посока реализиране на една по-зелена България, безапелационна е Галина Василева, началник на Управляващия орган на Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “.

Закрити площадки със стационарни приемни уреди за разделно събиране на боклуци – резултат от корабоплавателната активност, ще бъдат построени в Русе, Лом, Силистра, Варна и Бургас. Във Варна и в Бургас приемните уреди за боклуци от корабите допълват към този момент съществуващите такива и са предопределени да обслужват обособени зони за дребни плавателни съдове. За речните пристанища приемните уреди се явяват част от плануваната за въвеждане цялостна организация по приемане на боклуци от корабите.

СПРЕАЗ са предопределени за осъществяване на интервенции в пристанищните акватории, само че при нужда може да се употребяват в целия български сектор на р. Дунав, както и в намерено море. Окомплектоването на оборудванията в контейнери и на ремаркета обезпечава висока самостоятелност и опция за бърза готовност и превозване до мястото на замърсяването.
В развой на създаване е и интегрирана осведомителна платформа. Тя ще служи за обобщаване на информацията, надзор на дейностите по приемане на боклуци и реагиране при спешни замърсявания, както и улеснение на координацията сред виновните лица и институции.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР