Варна. Археологическият комплекс Джанавара“ във Варна е едно уникално християнско

...
Варна. Археологическият комплекс Джанавара“ във Варна е едно уникално християнско
Коментари Харесай

Доц. д-р Веселина Вачкова: Археологическият комплекс „Джанавара“ във Варна е едно уникално християнско средище

Варна. Археологическият комплекс „ Джанавара “ във Варна е едно неповторимо християнско средище. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Варна доцент доктор Веселина Вачкова, историк и културолог. Тя уточни, че всички варненци са чували за „ Джанавара “, само че малко на брой са тези, които знаят какво действително има там. За първи път този комплекс е разказан от братя Шкорпил, който показва Варна, като едно неповторимо християнско средище. По мнение на историкът този комплекс е неповторим не тъй като има прелестни архитектурни мостри, а тъй като ни навежда на мисълта за едно извънредно почитано място в ранно-християнската ера. Доц. Вачкова посочи, че става въпрос за откритите в „ Джанавара “ три мощехранителници, като такова нещо няма другаде в християнския свят, без значение какъв брой е богат той. „ Едната мощехранителница е от мрамор, другата от сребро, а третата от злато, като и трите са поставени едвам в друга. Тук имаме концепцията за едно триединство, най-вероятно на триединния господ или на триединството на човек. За страдание и на този обект, както при разкопките на Некропол II, имаме едно извънредно бързане, в това число и нещо необичайно за братя Шкорпил – загубване на всички мемоари, които са водени при разкопките на Джанавара “, описа експертът.

Друг доста забавен обект по думи на доцент Вачкова е Аладжа манастир. „ Този обект е израз на тъкмо такава последователност в културата – имаме по едно и също време скални храмове и място, където на процедура живеят духовните лица. Аладжа манастир е бил действително настоящ манастир, не е бил единствено скални килии на отшелници, а бил комплекс със своя подчиненост, духовни водачи и със своя духовна продукция “, сподели още доцент Вачкова.

По думите й, в случай че се създадат нужните старания, тези обекти да бъдат презентирни като нравствен правоприемник на остарелият град на Слънцето и да се свържат с всички скални манастири към Варна, ще бъде прелестно.

„ Тогава можем да създадем един повсеместен комплекс, който показва варненската цивилизация като обвързвана с другите антични цивилизации, само че и като самостойна, разрастваща се на място повече от 10 хилядолетия цивилизация. С сходно нещо не може да се похвали различен район, освен в Европа освен това “, сподели в умозаключение историкът.
Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР