Варна. 60 години от създаването на Първи дивизион патрулни кораби

...
Варна. 60 години от създаването на Първи дивизион патрулни кораби
Коментари Харесай

Варна: В града бяха отбелязани 60 години от създаването на Първи дивизион патрулни кораби

Варна. 60 години от основаването на Първи дивизион патрулни кораби бяха маркирани във Варна. Това оповестиха от пресцентъра на Военноморските сили . На 10 юли 1958 година със заповед № 00169 на командващия Военноморски флот е образуван Първи обособен дивизион противолодъчни кораби. През миналите шест десетилетия военното формирование се утвърждава като водещо от състава на Военноморските сили. Тук получават моряшка закалка генерации офицери, старшини и матроси. В дивизиона са служили един министър на защитата, един шеф на защитата, един заместител – шеф на защитата и петима командващи на Военноморските сили.
На 6 юли 2018 година в Пункт за базиране Варна в региона на Първи дивизион патрулни кораби с тържествено повдигане на военноморските знамена и флаговете за разцветяване бе празнувана 60-та годишнина от основаването дивизиона.
На тържеството участваха заместник-началникът на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов – пълководец на дивизиона от 2001 до 2003 година, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев – пълководец на дивизиона от 2006 до 2007 година, националният боен представител в Съюзното командване по интервенциите в НАТО контраадмирал Кирил Михайлов – командвал дивизиона от 2009 до 2011 година, заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев – пълководец на дивизиона от 2011 до 2013 година, заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I сан Ваньо Мусински – пълководец на дивизиона от 2013 до 2015 година, някогашни командири на дивизиона, членове на „ Клуб Първи дивизион патрулни кораби ”, представители на командването на Военноморските сили, ветерани, офицери и старшини служили в дивизиона и посетители. За реализирани отлични резултати и висок професионализъм при осъществяване на служебните отговорности военнослужещи от дивизиона бяха наградени от министъра на защитата, началника на защитата, командира на Военноморски сили, командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби и командира на формированието капитан I сан Петко Якимов.
Председателят на „ Клуб Първи дивизион патрулни кораби ” капитан II сан о.з. Спартак Джуров награди с парична премия трима от отличилите се старшини от формированието.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР