Върховният съд на Южна Корея потвърди днес 20-годишната ефективна присъда

...
Върховният съд на Южна Корея потвърди днес 20-годишната ефективна присъда
Коментари Харесай

Върховният съд потвърди: 20 г. затвор за бившата президентка на Южна Корея Пак Гън-хе

Върховният съд на Южна Корея удостовери през днешния ден 20-годишната ефикасна присъда на някогашната президентка Пак Гън-хе по обвинявания в корупция, довели до импийчмънт и отстраняването й от власт през 2017 година, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Това поставя завършек на дългата юридическа сага по оборване на обвиняванията против нея и на самата присъда и открива опция тя да бъде помилвана.

Пак, която в този момент е на 68 година, стана през 2013 година първият демократично определен президент на страната, отхвърлен от власт след скандал за приемане на големи суми , равняващи се на десетки милиони долари от огромни южнокорейски концерни за потребностите на нейното семейство и на нейните фондации. Разнищването на аферите докара до вкарването в пандиза и на шефовете на два концерна.

Според присъдата тя би трябвало да заплати и санкция от към 18 милиарда южнокорейски вона (16,4 млн. долара).

Пак е щерка на някогашния южнокорейски деспот Пак Чжон-хи, пристигнал на власт с боен прелом през 1961 година и погубен през 1979 година

Дали и по кое време тя може да бъде помилвана е внимателен политически въпрос в страната, където Пак има доста последователи, само че и доста съперници. Неотдавнашно изследване сподели, че мненията по въпроса са разграничени по равно - по 48 %.

Дясната Наша републиканска партия съобщи в декларация, че Пак е почтена и настоя за незабавното й освобождение от пандиза . Лидерът на ръководещата Демократическа партия Ли Нак-йон наскоро също позволи опцията за президентско опрощение за Пак и за различен някогашен президент - Ли Мюн-бак, който също е в пандиза за корупция - в името на националното единение.

Говорител на Синята къща - канцеларията на настоящия президент Мун Дже-ин, отговаряйки на заложен му въпрос, сподели, че е несвоевременно тематиката да се повдига незабавно след решението на Върховния съд.

Един от основните помощници на Мун Дже-ин, който е либерал, сподели, че президентът ще вземе решение по въпроса за помилването на Пак, което ще отразява волята на народа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР