Върховният съд на САЩ застана на страната на руската петролна

...
Върховният съд на САЩ застана на страната на руската петролна
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ отказва да разгледа дело за спор между Украйна и руска петролна компания

Върховният съд на Съединени американски щати застана на страната на съветската петролна компания " Татнефт " в спор с Украйна за заплащането на многомилионно правосъдно решение, присъдено преди години от арбитражен панел. Това стана ясно в понеделник, като съдът сподели, че няма да прегледа делото и не разяснява случая.

Решението, което е победа за една от най-големите петролни компании в Русия, на фона на войната, която Москва продължава да води в Украйна, значи, че делото ще продължи в по-долните съдилища на Съединени американски щати, които също застанаха на страната на компанията и отхвърлиха да го отхвърлят.

Съдия от окръжния съд на Съединени американски щати се произнесе в интерес на " Татнефт " през 2020 година, а апелативен съд във Вашингтон след това удостовери осъществяването на решението.

В решението си от 3 октомври Върховният съд отхвърли опита на Украйна да избегне разпореждането на основаната в Париж арбитражна група, съгласно която украинското държавно управление би трябвало да заплати 173 милиона $ на съветската компания.

Групата беше основана от страните, с цел да прегледа обвиняванията на Татнефт в украински непозволени дейности при боравене с акции в петролна рафинерия.
Случаят визира украинската петролна рафинерия Кременчук , която беше разрушена от Русия през април.

Украйна в началото притежаваше половината от рафинерията, до момента в който другата половина беше благосъстоятелност на " Татнефт " и богатия на нефт съветски район Татарстан. Спор сред страните докара до арбитраж, в който през 2014 година Украйна беше наказана да заплати 112 милиона $ плюс лихвите.

" Татнефт " от 2017 година спори в американските съдилища в интерес на осъществяването на решението на арбитражния панел, само че Украйна твърди, че Съединените щати нямат връзка със случая.

Адвокатите на Украйна споделят, че " Татнефт " би трябвало да употребява съдилища в Украйна, които „ остават отворени и ще прегледат заслужено молбата ѝ за облекчение “.

Украйна апелира пред Върховния съд на Съединени американски щати, откакто Русия стартира своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари. Адвокатите, представляващи Украйна, повдигнаха в жалбата си връзките на " Татнефт " с съветското държавно управление и продължаващата инвазия.

Те споделиха, че " Татнефт " е употребявал случая, с цел да се насочи към " трети страни, които са неразделна част от националната сигурност на Украйна " преди нашествието на Русия. " Татнефт " отхвърли тези обвинявания.
 Нито е толкоз на ниска цена, нито без конкуренция. Може ли България без нефт от Русия  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР