Върховният съд на Нидерландия отклони жалбата на кримските музеи и

...
Върховният съд на Нидерландия отклони жалбата на кримските музеи и
Коментари Харесай

Нидерландия: Скитското злато трябва да се върне на Украйна

Върховният съд на Нидерландия отклони жалбата на кримските музеи и постанови, че златото на скитите би трябвало да бъде предадено на Украйна. Това е последният в траялата съвсем десетилетие правосъдна война.


Съкровищата бяха предоставени на музея " Алард Пирсън " в Амстердам тъкмо преди Москва да анексира Крим през 2014 година

Както Украйна, по този начин и четири музея на окупирания полуостров желаеха съкровищата да им бъдат върнати, само че музеят " Алард Пирсън " съобщи, че няма да го направи, до момента в който съдът не се произнесе на коя от страните да бъдат върнати.

" Музеят " Алард Пирсън " би трябвало да съобщи художествените съкровища на страната Украйна, а не на кримските музеи ", съобщи Върховният съд на Нидерландия.

" С това решение Върховният съд постави завършек на разногласието ", се споделя в изказване на основания в Хага съд.

Решението удостоверява предходни решения на холандски съдилища от по-долни инстанции, в които се споделя, че съкровищата би трябвало да бъдат върнати на Киев, а не на музеите, които са инициирали петицията, " до стабилизирането на Крим ".

Съдиите обявиха, че Украйна има " законен интерес да отбрани своето културно завещание ".

Докато Киев приветства предходните правосъдни решения в негова изгода като победа, Москва реагира остро и го назова политически стимулирано решение, което " основава рисков казус ".

Музеят " Алард Пиърсън " съобщи, че към момента не знае по кое време ще бъдат върнати съкровищата на Украйна.

" Това ще бъде решено в съдействие с Украйна ", съобщи чиновник на музея пред нидерландската осведомителна работа ANP. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР