Върховният съд на Нидерландия нареди скитското злато да се върне

...
Върховният съд на Нидерландия нареди скитското злато да се върне
Коментари Харесай

Върховният съд на Нидерландия нареди кримското злато да се върне на Украйна

Върховният съд на Нидерландия подреди скитското злато да се върне на Украйна, а не на анексирания от Русия Крим, където са музеите, които са негови притежатели.

В петък висшият съд на кралството удостовери решението на по-долната инстанция по делото за ориста от сбирката от над 1200 предмета от кримските музеи и реши то да бъде трансферирано на Украйна, заяви Ройтерс.

" Това решение поставя завършек на този спор. Музеят " Алард Пиърсън " (в Амстердам) би трябвало да върне тези художествени съкровища на страната Украйна, а не на музеите в Крим ", се споделя в решението.

Съкровището, което включва голям брой предмети, измежду които солиден златен скитски шлем и златно бижу за врата, всеки от които тежи повече от 1 кг, бяха заети в музея в Амстердам по време на анексирането на Крим през 2014 година

Четири музея - Керченският исторически и културен резерват, Централният музей на Таврида, Бахчисарайският исторически и културен резерват и Таврическият Херсонес, изпратили изложбата първо в Бон през 2013 година, а по-късно в Амстердам.

Експонати с планирана застрахователна стойност от 2 милиона евро към момента са в Нидерландия.

След присъединението на Крим към Русия през 2014 година четирите музея завеждат дело против нидерландските си сътрудници искане " скитско злато " да им бъде върнато.

Окръжният съд на Амстердам постанови през декември 2016 година, че " скитското злато " принадлежи на Украйна и би трябвало да бъде трансферирано на Киев. Кримските музеи подадоха тъжба през януари 2017 година През октомври 2021 година Апелативният съд на Амстердам постанови сбирката да бъде трансферирана в Украйна.

 Съд в Амстердам подреди скитско златно богатство от Крим да бъде върнато на Украйна Съд в Амстердам подреди скитско златно богатство от Крим да бъде върнато на Украйна

Музеите на Крим и управляващите на района нарекоха решението на Апелативния съд " политизирано " и апелираха през януари 2022 година с касация пред Върховния съд.

В решението на апелативния съд от 2021 година се отбелязва, че съгласно украинското законодателство артефактите ще се съхраняват в Националния исторически музей в Киев, " до момента в който обстановката в Крим се стабилизира ".

Решението от 2021 година " реализира обективен баланс сред нарушаването на правата на музеите и ползите на страната Украйна за отбрана на нейното културно завещание ", съобщи Върховният съд на Нидерландия в петък.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР