Върховният съд на Испания даде между 9 и 13 години

...
Върховният съд на Испания даде между 9 и 13 години
Коментари Харесай

Тежки присъди за водачите на каталунския бунт

Върховният съд на Испания даде сред 9 и 13 години затвор на девет водачи на Каталуния по отношение на несполучливия опит за оповестяване на самостоятелност на богатия испански район през октомври 2017 година Това осведоми "Ройтерс ".

Други трима обвинени са наказани единствено по обвинявания в непокорство и няма да лежат в пандиза.

Испанският вестник "Паис " написа, че нито един от обвинените не е наказан за протест - най-тежкото обвиняване. Деветимата са наказани по обвинявания в противодържавна активност.

Ориол Жункерас, който беше заместител на водача на Каталуния от януари 2016 година до октомври 2017 година, е наказан на 13 година затвор. Той получи най-тежката присъда от всички по обвинявания в противодържавна активност и корист с държавни средства.

Защитата разгласи, че ще апелира решението пред Конституционния съд и пред Европейския съд по правата на индивида.

Деветима сепаратистки водачи са в пандиза близо 2 година след арестуването им в края на октомври 2017 година Други шестима се укриват от правораздаването, в това число Карлес Пучдемон.

БЛИЦ напомня, че испанските сепаратисти, които се борят за самостоятелност на Каталуния от Испания, провокираха конституционна рецесия с проведения през 2017 година референдум за самостоятелност, който принуди испанското държавно управление в Мадрид да поеме надзор над Каталуния.

Мадрид в профил някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон от лидерския пост след вота. 56-годишният, който в този момент живее в Белгия в заточение, ще се изправи пред съда по обвинявания в протест, в случай че се върне в Испания.

Процесът против каталунските сепаратисти завърши през юни след четири месеца на чувания на към 400 очевидци. Прокуратурата изиска 25 година затвор за някогашния водач Ориол Жункерас и сред 16 и 17 година затвор за другите.

Обвиняемите не трансформираха позицията си по време на процеса. Те твърдяха, че са изправени пред съда единствено поради концепциите им. Но прокуратурата заявяваше, че те са съдени поради дейностите им, а не поради концепциите им.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР