Върховният съд на Холандия днес потвърди по-ранно решение, че холандската

...
Върховният съд на Холандия днес потвърди по-ранно решение, че холандската
Коментари Харесай

Холандия призна 10% вина за 350 убийства в Сребреница

Върховният съд на Холандия през днешния ден удостовери по-ранно решение, че холандската страна е отчасти виновна за гибелта на 350 босненски мюсюлмани през 1995 година при Сребреница, съобщи Българска национална телевизия. Магистрати дефинираха холандската виновност на 10% - колкото е била вероятността холандските военни да предотвратят убийствата.

Холандските сини каски е трябвало да разрешат на жертвите да останат в основаната зона за сигурност на Организация на обединените нации и с извеждането им са ги хвърлили в ръцете на босненските сръбски сили, взеха решение магистратите в Хага. Според тях холандският батальон от мироопазващите сили е работил нелегално при евакуацията на 350-те души.

Решението в Хага е по иск на близки на убитите. Случаят би могъл да се трансформира в юридически казус за отговорността на страни, предоставящи военни контингенти за мироопазващи задачи. Създава се и опция за погашение на обезщетения на близки на жертвите.

Общо 8000 босненски мюсюлмани от мъжки пол починаха при Сребреница преди 24 години - най-масовото ликвидиране в Европа след Втората международна война. Съдът отхвърли второто обвиняване по случая - че холандските сини каски са съдействали нелегално за преместването на хората, събрали се отвън базата на Организация на обединените нации.

През 2002 година отчет за ролята на Холандия в клането в Сребреница докара до оставката на цялото холандско държавно управление, напомня Би Би Си. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР