Върховният представител на международната общност за Босна и Херцеговина Кристиан

...
Върховният представител на международната общност за Босна и Херцеговина Кристиан
Коментари Харесай

Западът получи остро предупреждение за Босна, Додик търси "помощ" в Русия

Върховният представител на интернационалната общественост за Босна и Херцеговина Кристиан Шмид насочи завоалирани, само че остри рецензии към Запада поради бездействието в рецесия, която след седмица може да отвори пътя за етническо напрежение и, при най-черния сюжет, разпад на Босна и Херцеговина.

Напрежението се нагнетява седмица преди идното гласоподаване за евакуиране на Република Сръбска от институции като националните въоръжени сили на 10 декември. В Европа някои страни оферират нови наказания против члена на босненското президентство от сръбска страна Милорад Додик. Шмид предизвести, че в случай че това се реализира,.

Самият Додик дойде в Москва, седмици откакто разгласи процеса по обособяване на институциите, като употребява за мотив решение на предходния представител, Валентин Инцко, и възхвалата на военни закононарушения в страната.

В изявление за босненското издание Шмид подлага на критика бездействието на Европейски Съюз и Съединени американски щати пред ескалацията, обвързвана с Република Сръбска, дни преди Народното събрание в основния град на тази съставка, Баня Лука, да гласоподава евакуиране от федералните институции.

" Няма по какъв начин да се преструваме, че просто би трябвало да сме благи към Додик и да го питаме какво желае да е идващото, което ще направи, " споделя още Шмид. Ако интернационалната общественост не забележи, че няма пушек без огън в района, тя като че ли просто го реалокира от картата с спешните горещи точки, продължава той.

Шмид предизвестява и че острите изявления на Балканите не трябва да се подминават с лека ръка:

"Като човек, който познава Додик от години, ето дребна записка до интернационалната общественост: даже в случай че позволим на Балканите да има талази от остра изразителност, малко по-силни от други места, би трябвало да ни стига разсъдъкът, с цел да разберем, че от реториката се прави политика. Не знам дали този разсъдък го имаше през миналите 10 години. "
Кристиан Шмид,
висш представител на междунароната общественост в Босна и Херцеговина

Русия подгрява напрежението

Самият Додик дойде през днешния ден в Босна за среща с съветския президент Владимир Путин, както декларира, че ще направи " в околните дни " в изявление, оповестено тази седмица от английския " Гардиън ". Там той твърди, че в случай че бъдат затегнати глобите против Босна и Херцеговина,.

Това чувство се пресъздава и в някои съветски медии. Пример е, където заглавието е " Милорад Додик дойде за незабавна помощ ". Лидерът " чака от Владимир Путин политическа поддръжка ", отбелязва вестникът. Изданието цитира балкански специалисти, съгласно които Додик може в действителност да е потребен в проекта да не се позволява интеграцията на Босна в НАТО.

Додик и Русия имат допирни точки и в слагането под въпрос на легитимността на Шмид. Москва счита, че той е трябвало да бъде одобрен в Организация на обединените нации по различен метод, а Додик - че " неизбрани чужденци " не трябва да могат да взимат решения като това на предшествекита му Инцко (въпреки че имат право да го правят).

На този декор англоезичната версия на наля масло в огъня, като повдигна тематиката дали не би трябвало да бъдат изпратени съветски сили в Босна в публикация със заглавие " Република Сръбска се нуждае от ръка за помощ на Додик ".

Това подхвърляне върви ръка за ръка с подзаглавия като " Република Сръбска желае да е суверенна страна " или " Войници на НАТО или съветски бойци в Република Сръбска? ". " Да забележим по какъв начин Путин може да помогне на Република Сръбска, " приключва текстът с припомняне за съветските сили като част от интернационалния мироопазващ контингент, трансфериран през 1999 година в Косово.

Някои страни към този момент реагират

Всъщност в някои страни терзанията се усилват. В английската Камара на общините довечера стартира спор за рисковете от разпад на Босна. Няколко часа преди този момент Обединеното кралство назначи офицера с четири звезди от военновъздушните сили и някогашен шеф на щаба на английските въоръжени сили Стюарт Пийч за специфичен делегат за Западните Балкани. В претекстовете са предизвестията на специфичния представител, че Босна е в интервала на " най-голямата си екзистенциална опасност в следвоенния интервал ".

Това е значимо, тъй като Лондон е част от Съвета за въдворяване на мира в Босна - интернационална организация, основана таман в английската столица в средата на 90-те години. От Съвета произлизат и така наречен пълномощия от Бон, с които висшият представител на интернационалната общественост, в случай че сметне, че босненският хайлайф няма политическа воля за съответна стъпка).

Турция също има място в Съвета за въдворяване на мира. Същевременно Анкара е подложена на критика в Сараево, че е внимателна в мненията си макар топлите връзки най-малкото с бошняците в страната. Нещо повече, Турция съставлява Организацията за ислямско съдействие в Съвета и показва волята на десетки страни с най-вече мюсюлманско население.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР