Върховният представител на ЕС по въпросите на земеделието призова държавите-членки

...
Върховният представител на ЕС по въпросите на земеделието призова държавите-членки
Коментари Харесай

ЕС приканва държавите-членки да засилят контрола върху чумата по свинете

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на земеделието прикани държавите-членки на Европейски Съюз да изготвят по-строги ограничения за ограничение разпространяването на африканската чума по свинете след последното експлоадиране в Белгия.

Европейският комисар по земеделието Фил Хоган приветства решението на Белгия да сложи под карантина район, в който огромна част диви прасета умряха от вируса и превантивно заклаха 4 000 домашни свине.

Разговаряйки с кореспонденти след срещата на министрите на земеделието в Австрия, Хоган напомни, че експлоадирането е почнало в Източна Европа и че до момента са били наранени девет държави-членки.

" Ние не реализираме сега такива резултати, каквито бихме желали или бихме могли да реализираме. Нуждаем се от съдействието на всички държави-членки ", сподели той, представен от Агенция Франс Прес.

" Сега би трябвало да погледнем доста съществено на разпространяването на тази болест и да предприемем по-сериозни ограничения в някои държави-членки, в сравнение с досегашните ограничения за биологична сигурност. Готови сме да помогнем на всички държави-членки, които желаят да потърсят съвет, които желаят да потърсят поддръжка посредством съфинансиране, с цел да предотвратят тази болест, която съставлява както опасност за поминъка на земеделските производители, по този начин и опасност за търговията със свинско месо в Европа ", сподели Хоган.

Той означи, че експлоадирането е почнало в балтийските страни и се е популяризирало в Полша, Румъния и Чехия, преди да стигне по някакъв метод до Белгия.

За да предотвратят разпространяването на вируса, открит на 13 септември, белгийските управляващи подредиха превантивно кръвопролитие на свине в южната част на страната.

Земеделските производители ще бъдат обезщетени частично от Белгия и частично от Европа, само че заболяването може да заплаши една промишленост, която поддържа 15 000 работни места.

Вирусът на африканската чума по свинете, който е ендемичен в елементи от Африка и Азия, не е рисков за хората, само че е съдбовен за домашните и дивите прасета.

Десет страни отвън Европейски Съюз към този момент са забранили вноса на белгийско свинско месо, само че вътрешният пазар на Европейски Съюз е доста по-голям за промишлеността. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР