Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

ЕС заплаши Беларус с нови санкции, ако приеме руски ядрени оръжия

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел предизвести през днешния ден, че Европейски Съюз е подготвен да одобри нови наказания против Беларус, в случай че тази страна позволи на територията ѝ да бъдат ситуирани съветски нуклеарни оръжия, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Приемането от страна на Беларус на съветски нуклеарни оръжия би било безотговорна ескалация и опасност за европейската сигурност. Беларус още може да спре това, негов е изборът. Европейски Съюз е подготвен да реагира с нови наказания ", сподели Борел в " Туитър ".

В събота съветският президент Владимир Путин разгласи, че Русия ще разположи тактически нуклеарни оръжия на територията на Беларус.

Киев настоя Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да свика неотложно изключително съвещание по отношение на изказванията на Русия по отношение на разполагането на тактически нуклеарни оръжия в Беларус, съобщи УНИАН.

Министерството на външните работи на Украйна отбелязва, че неотдавнашните изказвания на Русия за желанията ѝ да разположи тактически нуклеарни оръжия на територията на Беларус подкопават основите на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие, на системата за нуклеарно разоръжаване и на интернационалната система за сигурност като цяло.

Висшият консултант по сигурността на украинския президент Володимир Зеленски, Олексий Данилов, сподели, представен от международните организации, че проектът на Русия ще дестабилизира самата Беларус, която съгласно него е взета като нуклеарен пленник от Москва.

Решението на съветския президент ще докара до затвърждаване на отрицателното усещане на Русия и Путин от беларуското общество, акцентира Олексий Данилов.

Друг старши консултант на Зеленски неглижира проекта на Путин, като сподели, че съветският водач е " прекомерно предвидим ".

" Правейки изказване за тактически нуклеарни оръжия в Беларус, той признава, че се опасява от загуба и всичко, което може да направи, е да плаши с тактичност ", написа Михайло Подоляк в Туитър, представен от Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР