Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Дни след визитата си в Москва Борел иска нови санкции срещу Русия


Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи във вторник, че ще предложи 27-те страни членки на блока да наложат наказания против Русия , описвайки държавното управление на президента Владимир Путин като " безмилостно ", властническо и страхуващо се от народна власт, съобщи БНР.

" Страните членки ще решат идната стъпка, само че да, това може да включва наказания и ще изложа съответни оферти ", сподели Борел по време на чуването му в Европейския парламент по отношение на неговата съветска аудиенция, оповестява Франс прес.

Редица източноевропейски страни приканиха за налагане на наказателни ограничения против Русия поради наложената ефикасна присъда на затвор на най-големия кремълски критик Алексей Навални и репресии против протестиращите в негова поддръжка.

" Руското държавно управление потегля по обезпокоителен властнически път ", сподели още Борел, представен от Ройтерс.

" Изглежда, че съвсем няма място за развиване на демократични други възможности... те са безмилостни, задушавайки всевъзможни сходни опити ", уточни той пред Европейския парламент, заявявайки, че има вяра, че Кремъл вижда демокрацията като " екзистенциална опасност ".

Външните министри на Европейски Съюз ще обсъдят въпроса на идващото си съвещание на 22 февруари.

" Първо ще обсъдим този въпрос на Съвета по външни работи на 22 февруари и на Съвета на Европейския съюз през март. Това ще даде насоки за пътя напред и страните членки ще решат идната стъпка, само че да, това може да включва наказания и ще изложа съответни оферти, употребявайки правото на самодейност, което има висшият представител ", сподели той в речта си пред Европейския парламент.

Борел се обърна към евродепутатите след визитата му в Русия предходната седмица, по време на което Кремъл изгони трима европейски дипломати.

Въпреки опълчването на някои членове на Европейски Съюз , някогашният испански министър настоя да реализира тази аудиенция в Москва. " Нямах заблуда преди визитата, още по-притеснен съм след него ", сподели Борел пред евродепутатите.

" Едно нещо стана ясно - съветската страна няма желание да взе участие в градивна полемика, в случай че се занимаваме с правата на индивида и политическата независимост ", добави той.

По време на визитата - първото от най-висш делегат на Европейски Съюз в Москва от 2017 година - Борел не съумя да отговори на голям брой рецензии от своя съветски сътрудник Сергей Лавров на конференция.

С оглед на това  заради " унизителното ", съгласно тях, негово пътешестване до Москва.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР