Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Сърбия и Косово да възобновят диалога

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел прикани през днешния ден Сърбия и Косово да възобновят разговора, като съобщи, че това е единственият метод за нормализиране на връзките им и за реализиране на дефинитивно съглашение, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Преговорите сред Белград и Прищина бяха прекратени през ноември 2018 г, когато Косово наложи 100-процентни мита на сръбските артикули поради опитите на Белград да попречи на Косово да се причисли към разнообразни интернационалните организации.

" Моят дълг, моята задача, моят блян и моята цел е да съпровождам и да оказвам помощ в договарянията сред Сърбия и и Косово ", съобщи Борел след среща с косовския президент Хашим Тачи в Прищина.

" Защото казусът може да бъде решен единствено от Сърбия и Косово посредством договаряния сред тях и резултатът може да пристигна единствено от съглашение сред тях ", уточни европейският представител. " Няма друго решение ".
Преговорите с посредничеството на Европейски Съюз започнаха през 2011 година, само че бяха блокирани след налагането от Косово на 100-процентни мита върху сръбските артикули преди 14 месеца.

Борел сподели също, че Брюксел не се състезава с Вашингтон за договарянията сред Сърбия и Косово и че те " работят дружно за постигането на резултат ".

На собствен ред Хашим Тачи изрази оптимизъм, че съглашение сред Косово и Сърбия в последна сметка ще бъде реализирано " макар че това не е елементарен развой ". Тачи не сподели по какъв начин или по кое време ще бъдат обновени договарянията. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР