Върховният касационен съд /ВКС/ признава подсъдимите по делото за смъртта

...
Върховният касационен съд /ВКС/ признава подсъдимите по делото за смъртта
Коментари Харесай

Изтекла давност спаси обвинените за смъртта на Чората

 Върховният касационен съд /ВКС/ признава подсъдимите по делото за гибелта на Ангел Димитров - Чората, за отговорни в осъществяването на по неволя ликвидиране, само че заради изтеклата отминалост за наказателно гонене не ги санкционира, оповестиха от пресцентъра на съда.

По делото подсъдими бяха някогашните чиновници на Министерство на вътрешните работи Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков. Те бяха наказани на седем години затвор. Делото продължи повече от 15 години, откакто в края на 2019-а Върховен касационен съд го възобнови. Това се случи след интервенция на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, който изиска анулация на решението и връщане на делото за ново разглеждане от различен състав на касационния съд. Според Цацаров правосъдният акт е бил предписан при основни нарушавания на закона и процесуалните правила, а наложените санкции са очевидно несправедливи.

Сега, дефинитивно, Върховен касационен съд анулира неоправдателната присъда, наложена от Военно-апелативния съд, заради изтекла отминалост за наказателно гонене. Върховните съдии удостоверяват обаче решението в останалата му част, която е по отношение на компенсацията, поискано от гражданските ищци.

В решението се показва, че тричленният състав на Върховен касационен съд е приел, че петимата подсъдими са направили по неволя ликвидиране посредством безучастие. То се е изразило в това, че след слагане на белезниците на Ангел Димитров и полагането му на земята, и откакто той неведнъж е викал, че се задушава, не са подхванали нужните дейности за запазване на живота му.

" Подсъдимите са имали действителна опция да попречат на настъпването на гибелта ", се показва още в решението на съда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР