Върховният касационен съд (ВКС) остави без разглеждане искането на главния

...
Върховният касационен съд (ВКС) остави без разглеждане искането на главния
Коментари Харесай

ВКС отряза Цацаров за Полфрийман, австралиецът остава свободен

Върховният касационен съд (ВКС) остави без разглеждане настояването на основния прокурор за обновяване на делото против Джок Полфрийман. Тогавашният обвинител №1 изиска делото да се гледа още веднъж от апелативния съд.

Австралиецът беше предварително освободен от пандиза. Той излежа 12 от наложени му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Шефът на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев, беше ръководител на правосъдния състав, който пусна Полфрийман.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приключва производството по делото. Определението не предстои на обжалване, оповестиха от Върховен касационен съд. Това значи, че Полфрийман остава свободен.

В претекстовете си правосъдният състав показва, че настояването за обновяване на делото, с което Върховен касационен съд е сезиран, постанова да се извърши преценка за допустимост. На разискване стои първо въпросът предстои ли влезлият в действие правосъден акт, предписан в производството за условно предварително освобождение, на надзор по реда на възобновяването. В определението написа, че в приложното поле на производството, планувано като „ ексклузивен прийом “ за надзор, попадат влезлите в действие присъди и решения, както категория избрания, отразени по съответни текстове от Наказателно-процесуален кодекс или посредством препращане към посочените по член 341, алинея 1 Наказателно-процесуален кодекс (и разпореждания).

В претекстовете на определението на настоящото законодателство висшите съдии стигат до заключението: „...няма никакво съображение да се одобри, че волята и разсъдъкът на законодателя са били посредством типа на въззивния правосъден акт да се допусне обновяване на производството. “

Реакцията от страна на Полфрийман не закъсня. " Днес Върховен касационен съд постанови, че настояването на основния прокурор за анулация на предварителното ми освобождение е безпричинно и невалидно. Сега приканвам Цацаров да подаде оставката си от КПКОНПИ заради корист със служебното си състояние ", написа той в обществената мрежа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР