Върховният касационен съд (ВКС) осъди Филип Михайлов на шест години

...
Върховният касационен съд (ВКС) осъди Филип Михайлов на шест години
Коментари Харесай

Окончателно: Виновният за катастрофата край Лесидрен, убила две деца, получи шестгодишна присъда

Върховният касационен съд (ВКС) осъди Филип Михайлов на шест години и шест месеца затвор за злополуката, провокирана от него край Лесидрен, при която починаха две деца.

За окончателното решение на висшата инстанция оповестиха от съда. Делото стига повторно до висшия съд.

Още първоинстанционният съд - Окръжния в Ловеч, призна Михайлов за отговорен в това, че на 11 август 2015 година в с. Лесидрен, Ловешка област, е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и по несъобразителност е предизвикал гибелта на Велислава Цанкова и Марино Цветанов и междинна телесна щета на Петя Божкова. Наложеното му наказване бе затвор от осем години при първичен непоколебим режим в затворническо общежитие от закрит вид. Той бе лишен и от правото да кара за 10 години.

Второинстанционният съд обаче промени присъдата, като наложеното му наказване бе понижено от осем на пет години затвор в затворническо общежитие от открит вид, а наказването отнемане от правото да кара – от 10 на седем години.Причината - магистратите одобриха, че Михайлов е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на потърпевшите. Миналата година Върховен касационен съд одобри точното противоположното и върна случая на апелативния съд за ново изговаряне.

Другият претекст за връщането на висшите съдии беше, че апелативният съд погрешно е понижил наказването на подсъдимия, откакто е приложил привилегирования състав от Наказателния кодекс (НК) за причиняване на гибел при злополука,

при който водачът е оказал помощ на потърпевшите.

След връщането на втората инстанция, Великотърновския апелативен съд осъжда Филип Михайлов на шест години.

Настоящият състав на Върховен касационен съд приема, че с цел да се изключи отговорното държание е належащо деецът да се е съобразил с предписанията на Закона за придвижването по пътищата при ръководството на МПС и не по своя виновност да е бил подложен в неспособност да избегне настъпването на общественоопасните последствия.

" При признатите от въззивния съд обстоятелства несъмнено се открива, че

подсъдимият самичък се е сложил в неспособност да предотврати настъпването на съставомерните последствия ,

защото е управлявал автомобила със скорост, надвишаваща доста позволената за пътния сектор от 90 км/час – а точно 122,44 км/час. Загубата на напречна резистентност на автомобила е резултат от превишената скорост, като подсъдимият е имал справедлива опция да схване пешеходците и да избегне удара, в случай че е управлявал транспортното средство със скорост до и под 90 км/час " – написа в претекстовете на решението, представени от пресцентъра на съда.

Според висшите съдии са неоснователни и доводите за погрешно приложение на материалния закон, защото не е прибавен закон за по-леко наказуемо закононарушение. Според съда не са налице предпоставките за квалифициране на действието по член 343а от Наказателен кодекс (когато деецът е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на потърпевшия или на пострадалите).

Тричленният състав на Върховен касационен съд се базира на решението на предходния касационен състав, в което категорично е признато, че нито преместването на потърпевшата Цанкова на няколко метра от мястото, където тялото й се е открило след удара, нито апелът на дееца към децата да се обадят на тел. 112, още по-малко желанието за отместване на автомобила и освобождение на тялото на потърпевшия Марино Цветанов са в действителност условия, сочещи на оказана помощ и обосноваващи преквалификация на действието.

Върховните съдии не одобряват недоволствата на подсъдимия

и на частните обвинители за очевидна неправда на наложените санкции. В претекстовете на правосъдното решение написа, че Апелативен съд – Велико Търново е направил справедлив и цялостен разбор на всички условия, относими към индивидуализацията на наказванията. Правилно в интерес на подсъдимия са регистрирани позитивните характеристични данни, чистото му правосъдно минало, данните за трудова ангажираност и изразеното страдание за породените тежки последствия от действието. Обсъдени са и всички отегчаващи виновността условия, измежду които младата възраст на умрелите деца и броят и тежестта на породени телесни увреждания на Петя Божкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР