Върховният касационен съд потвърди условните присъди на трима подсъдими, признати

...
Върховният касационен съд потвърди условните присъди на трима подсъдими, признати
Коментари Харесай

Двама шефове и един работник с условни присъди за смъртта на скиор в Чепеларе

Върховният касационен съд удостовери условните присъди на трима подсъдими, приети за отговорни за гибелта на 28-годишен скиор на ски писта " Мечи чал " край Чепеларе.

Делата са против изпълнителния шеф на „ Чепеларе спорт “ Васил Попов, прокуристът Станимир Мутафчийски и служителят Кирил Янков. Тя бяха привлечени като обвинени за гибелта на 28-годишния Данаил Кънчев от Шумен на писта „ Мечи чал “ на 14.02.2015 година

Данаил бил на отмора в Чепеларе по случай Деня на влюбените със своята другарка. На Червената писта екскурзиантът пада по заледеното трасе в сектор на към 300 метра от долната лифтова станция. Смъртоносният удар е върху бетонната основа на шахта от оборудванията за неестествен сняг. Свидетел на съдбовното рухване станала приятелката на Данаил. Той отскача в бабуна, превърта се, при което излиза отвън пистата и на към 2 метра от нея се блъска в ръба на оголената шахта. Съдебният доктор, направил аутопсията на тялото, е безапелационен, че гибелта е настъпила от удар на главата в ръба на необезопасеното оборудване.

В края на 2019 година Смолянският областен съд е признал подсъдимия Попов за отговорен в това, че от декември 2014 година до 14.02.2015 година, в  Чепеларе, на ски писта " Мечи чал ", като изпълнителен шеф на акционерно сдружение, заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха – ръководство, прилагане и поддръжка на ски писти и уреди за развиване на зимен спорт в ски зона, не е извършил отговорностите и на 14.02.2015 година, предизвикал по несъобразителност гибелта на скиора, заради което му е наложено наказване от 3 години отнемане от независимост условно с 5 годишен изпитателен период.

Със същата присъда на подсъдимия на Мутафчийски е наложено наказване от 3 години отнемане от независимост условно с 5 годишен изпитателен период, тъй като не е извършил отговорностите, предоставени му със заповед на изпълнителния шеф на сдружението за обезопасяване на пистата, посредством слагане на защитна мрежа и дюшеци върху шахтата и оборудването за неестествен сняг, заради което е умрял човек.

На третия обвиняем Кирил Янков, който е работел като оператор на система за механически сняг към седалкова въжена линия, е наложено наказване от 1 условно с 3 годишен изпитателен период.

Решението на Върховния касационен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР