Върховният касационен съд потвърди 18-годишната присъда лишаване от свобода на

...
Върховният касационен съд потвърди 18-годишната присъда лишаване от свобода на
Коментари Харесай

document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement;

Върховният касационен съд удостовери 18-годишната присъда " отнемане от независимост " на 45-годишния Илия Стоичков, обвиняем за жестокото ликвидиране на преподавателя в Института по растителни генетични запаси в Садово доцент Стефан Нейков.

Стоичков бе приет за отговорен по две обвинявания - ликвидиране, осъществено по изключително непосилен за жертвата метод, както и кражба на златен синджир. На 3 юли 2018 година водачът на камион преби до гибел с бухалка 70-годишния учител . Нейков е получил тежки пострадвания по главата и тялото, голям брой кръвонасядания, две рани на главата, емболия, голям брой счупени ребра и кръвонасядания. Освен това Илия Стоичков се изгаврил с него. Той раздрал аналния отвор на пребития, като е пъхнал бухалката в него.

След убийството водачът и 32-годишната му брачна половинка отмъкнали и златен синджир на стойност 747 лв. от жертвата, след което младата жена го оставила в заложна къща в Стамболийски.

Основният претекст за убийството е връзка сред дамата на Илия - Иванка и доцент Стефан Нейков. Младата жена карала част от студентското си образование при 71-годишния учител, който последните години преди гибелта си е бил пенсиониран, само че работил като теоретичен помощник в Институт по растителни генетични запаси в Садово.

Окръжният съд в Пловдив осъди килъра на 20 години затвор, само че апелативните магистрати понижиха наказването с две години. Така делото стигна до Върховен касационен съд.

Защитата на Илия Стоичков изиска анулация на решението на Апелативния съд и връщане на делото за ново разглеждане от различен правосъден състав. Подадена е била и тъжба от гражданския просител и частен обвинител, които пък са показали, че наложеното от Апелативен съд - Пловдив наказване е незаслужено и занижено, като е поискано връщане на делото с инструкции за увеличение на наложеното наказване.

Върховните съдии обаче потвърдиха присъдата на въззивната инстанция. В претекстовете си, те показват, че Апелативният съд е анализирал деликатно, в детайли и задълбочено всички доказателства, като при оценката им е подходил с нужната сдържаност и обективност, без да е налице преднамереност или несериозност. Според Върховен касационен съд, съдиите от апелативния съд са положили дължимите старания, с цел да изяснят всички относими по делото обстоятелства, нужни за образуване на вътрешното им разбиране. Нещо повече, направени са допълнения и разяснения по отношение на откритите от първата инстанция обстоятелства, като по този метод Апелативен съд - Пловдив вярно е приел, че на подсъдимия следва да се наложи наказване в размер на 18 години.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР