Върховният касационен съд оневини изцяло пловдивските лекари д-р Борис Кузманов

...
Върховният касационен съд оневини изцяло пловдивските лекари д-р Борис Кузманов
Коментари Харесай

След 13 г. съдебна битка оправдаха двама пловдивски медици за смъртта на пациентка

Върховният касационен съд оневини напълно пловдивските лекари доктор Борис Кузманов и сътрудника му доктор Христо Кунчев, подсъдими за гибелта на 77-годишната пациентка Елена Венкова.

Те бяха упрекнати в причиняване на гибел по несъобразителност заради немарливо осъществяване на професионалните си отговорности. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг. Процесът продължи 13 години.

На 18 септември 2009 година Елена Венкова постъпила в частна пловдивска болница. Д-р Кузманов, който е племенник на брачната половинка на президента Петър Стоянов - Антонина, я оперирал. След като излязла от упойката, тя получила болки. Лекарят й направил проучване с ехограф и установил, че в корема й се събира течност. На околните било казано, че това е обикновено. Спазмите обаче се засилили. Тогава й предписали хапчета за по-добра перисталтика. На идващият ден Кузманов и Кучнев открили, че пациентката е направила перитонит. Наложило се повторна интервенция, при която установили, че матката е пробита от предходната намеса. Решили да я отстранен. Три дни по-късно Елена Венкова умряла.

Делото беше гледано три пъти на първа инстанция, която даде по 1,6 месеца условно на двамата медици. Апелативният съд удостовери. Върховен касационен съд обаче анулира присъдата и върна делото за ново разглеждане с аргумента, че погрешно е прибавен законът и са позволени процесуални нарушавания.

Последваха още две обсъждания - от нов състав на Апелативния съд в Пловдив през 2018 година, който оневини медиците и по този начин процесът още веднъж стигна до Върховен касационен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР