Върховният касационен съд окончателно оправда бившия министър на отбраната Николай

...
Върховният касационен съд окончателно оправда бившия министър на отбраната Николай
Коментари Харесай

ВКС окончателно оправда Николай Ненчев по делото за МиГ-29, мотивите са засекретени

Върховният касационен съд дефинитивно оправда някогашния министър на защитата Николай Ненчев по обвиняването за несъблюдение на контракти с съветската компания РСК „ МиГ “ по отношение на ремонта и доставката на аварийни елементи за самолети МиГ-29.
Още по тематиката
С решението си от през днешния ден тричленният състав на Върховен касационен съд оставя в действие оправдателната присъда на апелативния съд.

Николай Ненчев беше упрекнат, че през 2015 година е скрил настоящ контракт за ремонт на изтребителите МИГ-29 с съветската корпорация РСК-МИГ и е почнал договаряния с Полша. Така сложил в риск българската авиация и нанесъл на страната големи вреди. Самият Ненчев от самото начало твърдеше, че договорът за ремонт на самолетните мотори с Полша е бил по-изгоден за България, а причина за повдигнатото му обвиняване са нарушените съветски финансови ползи.

Секретното дело стигна до последна инстанция поради митинг на прокуратурата против решението на Софийския апелативен съд.

На първа инстанция Ненчев също беше оневинен по обвиняването, че като министър на защитата не извършил служебни отговорности, произлизащи от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, и от това са настъпили обилни нездравословни последствия за българската войска, като казусът се явява изключително тежък.

Решението на висшите магистрати е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР