Върховният касационен съд на Румъния започна гледането на делото за

...
Върховният касационен съд на Румъния започна гледането на делото за
Коментари Харесай

Румънският президент Йон Илиеску на съд заради революцията през 1989 г.

Върховният касационен съд на Румъния стартира гледането на делото за закононарушения против човечеството по време на Революцията през 1989 година, съобщи организация Аджерпрес. Обвиняеми на процеса са вторият румънски президент Йон Илиеску, някогашният вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и някогашният началник на Военната авиация военачалник Йосиф Рус.
Избори в Румъния: Клаус Йоханис си подсигурява нов президентски мандат след балотаж Oпонентката му Виорика Дънчила завоюва към 35 на 100 от гласовете
За разлика от множеството източноевропейски страни, рухването на социалистическия режим в Румъния не мина безкръвно. Началото на революцията бе обещано с въстанието в Тимишоара, вследствие на което комунистическия деспот Николае Чаушеску бе свален от власт на 22 декемри 1989 година.

В образувалия се властови вакуум, властта тогава бе поета от така наречения Фронт за национално избавление. Главни настоящи лица във фронта са представители на комунистическата номенклатура, които са били изпаднали в недружелюбност пред Чаушеску. Водеща фигура е бил Илиеску, който дълго време е бил спряган за правоприемник на комунистическия деспот, само че по-късно е бил отхвърлен и преназначен на постове в провинцията.

Според обвинителния акт, на фона на утежняване на връзките сред Румъния и Съюз на съветските социалистически републики след събитията в Прага през 1968 година, само че и поради повсеместното надълбоко неодобрение измежду обществото, обвинените са образували дисидентска група за събаряне от власт на Николае Чаушеску, само че оставане на Румъния в областта на въздействие на Съюз на съветските социалистически републики.

Прокурорите означават, че освен тази група е имала враждебно отношение към режима, само че поради длъжностите, които са заемали, и вследствие на развоя на събитията от 22 декември нататък, може да се твърди, че единствено тази група е съумяла да реализира задачите си.

Според прокурорите групата към Йон Илиеску е работила хитро и дейно при поемането на политическата и военната власт през декември 1989 година Така цялата военна мощ на Румъния - министерството на защитата, на вътрешните работи, департаментът за държавна сигурност и Патриотичната защита, е била сложена разполагаем на Съвета на Фронта за национално избавление и неговото управление.

От този миг нататък политико-военната група на Съвета на Фронта за национално избавление, образувана от Йон Илиеску, Силвиу Брукан, военачалник Виктор Стънкулеску, генерал-майор Николае Милитару и Джелу Войкан Войкулеску, е вземала значимите решения от политически и боен темперамент. Генерал Йосиф Рус пък се е намесил в проекта за защита на интернационално летище „ Отопени” и по този метод е съдействал за гибелта на 48 души (40 военни и осем цивилни) и тежкото пострадване на 15 други.

В обвинителния акт се показва, че вечерта на 22 декември 1989 година е почнала огромна и комплицирана акция по въвеждане в подвеждане на популацията посредством диверсии и дезинформации, координирана от Висшия боен съвет. Чрез основаването на „ обща неуравновесеност на тематика тероризъм " са били основани редица обстановки на безредна пукотевица, другарски огън, противоречащи си военни заповеди. Това е довело до гибелта на 862 души, раняването на 2150 души, отнемане от независимост и нанасяне на душевен контузии на стотици, показват прокурорите.

В тази атмосфера на диверсии и дезинформации са били основани и изискванията за наказание и осъществяване на присъдата на двойката Елена и Николае Чаушеску посредством симулиран правосъден развой, означават още от обвиняването.
Разследват румънския президент Йон Илиеску за „ закононарушения против човечеството ” от 1990-та Причина за обвиняването е „ миньорският протест " от същата година
Това е второто обвиняване за закононарушения против човечеството против Йон Илиеску. Другoтo е за потушаването на миньорските протести и митинги в Румъния през 1990 година Йон Илиеску бе президент на северната ни съседка два мандата, като първоначално се самообяви за държавен глава след разстрела на Чаушеску през декември 1989 година, а по-късно бе определен на изборите през 1990 година Той бе отпред на Румъния от 1989 до 1996 година и за повторно от 2000 до 2004 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР