Върховният касационен съд е открил нарушения на апелативния спецсъд при

...
Върховният касационен съд е открил нарушения на апелативния спецсъд при
Коментари Харесай

ВКС откри нарушения по делото за ареста на Иванчева и Петрова

Върховният касационен съд е разкрил нарушавания на апелативния спецсъд при скоростното гледане на прокурорското искане да бъде спряно определението на долната инстанция Десислава Иванчева и Биляна Петрова да бъдат пуснати под домакински арест.
Това излиза наяве от отчета на висшите съдии Галина Захарова, Капка Костова и Галина Тонева, на които шефът им Лозан Панов разпореди да ревизират делата за ареста на двете, гледани от апелативния спецсъд.
На 16 ноември на първа инстанция двете бяха пуснати под домакински арест, само че след незабавно последвал митинг на прокуратурата Апелативният профилиран съд спря осъществяването на това решение до произнасянето на втора инстанция. Това стана със забавяне чак през предходната седмица като и по-късно магистратите оставиха двете дами в ареста.
От Върховен касационен съд са стигнали до извода, че прекъсването на решението за освобождение е пристигнало без написаната в Наказателно-процесуалния кодекс процедура, която дава право на подсъдимия да направи несъгласие.
Паралелно с това са открити нарушавания в наредбите на Правилника за администрацията в съдилищата, защото настояването за прекъсване на осъществяването на първоинстанционния съд не е пристигнало в границите на постоянно формирано произвеждане.
В хода на инспекцията се схваща, че Апелативният спецсъд на 16 ноември е работил без да разполага с протокол от съвещанието на по-долна инстанция, извършено на същия ден. Налице е бил единствено „ частичен” протокол, който не е формален документ. На процедура не е имало и кадърен правосъден акт за атакуваното определение, с което Иванчева и Петрова излизат от ареста.
Прокуратурата нападна инспекцията на Върховен касационен съд от момента на нейното оповестяване, като приканиха спецсъдиите да я саботират. Днес, малко преди публикуването на заключенията й, в някои медии се появиха фрагменти от СРС-тата, с които държавното обвиняване твърди, че се демонстрират корупционните схеми, поради които е била задържана и подведена под отговорност Иванчева.
На 16 ноември, часове откакто арбитър Иво Хинов подреди двете подсъдими за рушвет да си отидат у дома, апелативният спецсъд спря това определение. Седмица по-късно беше анулирано и самото им стартиране под домакински арест.
Прокурорското искане за прекъсване на определението е прегледано от апелативния спецсъд, без да бъде даден 7-дневният период за възражения на подсъдимите, без да бъде формирано дело и без да бъде изчакан протоколът от първата инстанция, излиза наяве от отчета.
В него написа още, че незабавно откакто от прокуратурата са поискали осъществяването на домашния арест да бъде спряно, " ръководителят на Апелативният профилиран съд (Георги Ушев, б.а.) посетил арбитър Иво Хинов, като го уведомил за нуждата особеното искане (за прекъсването, б.а.) да се управлява допустимо най-бързо и да се изпрати на апелативният спецсъд с оглед спешността на желаното изговаряне, както и за нуждата следственият арест да бъде известен за постъпването на документите, направени от прокурора ".
Върховните съдии напомнят, че Наказателно-процесуален кодекс не дава опция да се образува настрана дело по особеното искане за прекъсването на домашния арест, както са създали апелативните съдии Димчо Георгиев, Веселина Вълева и Даниела Росенова. Освен това тримата са се произнесли, без да имат протокола от първата инстанция, т. е. въобще не е имало кадърен правосъден акт, който да бъде следен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР