Върховният административен съд (ВАС) обяви за незаконна наложената от Комисията

...
Върховният административен съд (ВАС) обяви за незаконна наложената от Комисията
Коментари Харесай

ВАС обяви за незаконна забраната на КЗК Инерком да купи ЧЕЗ

Върховният административен съд (ВАС) разгласи за противозаконна наложената от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) възбрана на " Инерком " да купи българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ, анулира това решение и върна антимонополния орган преписката за ново изговаряне. Това заяви в четвъртък Върховен административен съд, само че решението не е дефинитивно и може да се апелира пред петчленен състав на съда.

През юли 2018 година за придобиването на електроразпределителното и електроснабдителното сдружение в Западна България с претекста, че по този начин придобиващата го пазарджишка компания " Инерком " ще получи господстващо състояние на пазара на електрическа енергия. Препъникамък се оказа притежаваният от компанията на Гинка Върбакова бизнес с произвеждане на слънчева електрическа енергия. Макар делът на слънчевите централи на " Инерком " да бе незабележим, компанията предложи да трансферира тяхната благосъстоятелност, само че антимонополният орган не взе поради това. Така срокът за завършване на договорката, контрактуван сред " Инерком " и ЧЕЗ изтече и чешката компания се отхвърли от договорката. След това бе подписана такава със застрахователния холдинг " Еврохолд ". Тя също бе неразрешена от Комисия за защита на конкуренцията – този път с претекста, че новият притежател можел хипотетично да дава гаранции на енергийните сдружения при търговия на борсата за ток. Това бе оспорено пред Върховен административен съд и в последна сметка договорката и сега е в развой на завършване.

За разлика от делото на " Еврохолд " пред Върховен административен съд против Комисия за защита на конкуренцията, което стартира по-късно на " Инерком ", съдът не беше изключително бърз по проблема на Гинка Върбакова.

Една в този момент висшите съдии одобряват, че пазарният дял на обединената група на " Инерком “ и ЧЕЗ не би бил задоволителен, с цел да обоснове възможното съществуване на господстващо състояние.

Установено е, че общия пазарен дял на участниците през 2016 година и 2017 година след реализиране на договорката - на база създадено количество електрическа сила по отношение на общо създадените количества от фотоволтаични централи и на база конфигурирани мощности от фотоволтаични централи, би бил в невисок размер и това не би попречило на ефикасната конкуренция на пазара, показват от Върховен административен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР