Върховният административен съд спря временно действието на наредба на бившия

...
Върховният административен съд спря временно действието на наредба на бившия
Коментари Харесай

Съдът спря инициираната от Денков масова смяна на училищни директори -

Върховният административен съд спря краткотрайно действието на разпоредба на някогашния министър на образованието акад. Николай Денков, въз основата на която през юли стартира .

Причината за блокираното деяние на Наредба 16 от 1 юли 2022 година е правосъден спор.

Делото е по тъжба на директорката на Средно учебно заведение „ Петър Берон “ в Пазарджик, която взе участие в конкурс.

„ Целта на прекъсването на действието на наредбата е да се обезпечи отбрана на лицата, подали тъжба или митинг, какъвто е казусът с шефа на пазарджишкото учебно заведение “, коментират от Върховен административен съд.

Върховните магистрати одобряват, че в случай че директорските състезания продължат при действието на оспорената от директорката разпоредба, това би лимитирало опциите ѝ за сполучливо присъединяване в състезанието, поради вероятно противоречие с условия на наредбата към претендентите.

„ Заложени са голям брой критерии, които имат индивидуален темперамент, отнасят се до личността на претендента като мотивация за заемане на длъжността, настройка за работа в екип и рационализиране и информационни умения. Евентуалната незаконосъобразно образувана комисия, която ще прави оценка качествата на претендентите, опцията за субективизъм при оценката, въздействат директно върху законосъобразността на състезанието и директно засягат всеки участник в този конкурс “, изясняват от съда.

„ Централизираното осъществяване на стотици състезания за шефове на институции в системата на образованието, които са оповестени сега, при действието на незаконосъобразни правни правила, би представлявало фактически съществено засягане на публичния интерес, в това число и на жалбоподателката като участник.

Предварителното осъществяване на наредбата би предизвикало обилни и мъчно поправими вреди, както на ползите на участниците в състезанието, съответно и на жалбоподателката, по този начин и на защитимите публични ползи, които са предмет на контролиране. Това е по този начин и поради несигурността, обвързвана с действителността на вероятно зародилите в резултат на състезанието трудови правни отношения, ако наредбата бъде анулирана от съда и неподходящия резултат върху провеждането на идната образователна година “, допълват оттова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР