Върховният административен съд потвърди заповед на Комисията за защита на

...
Върховният административен съд потвърди заповед на Комисията за защита на
Коментари Харесай

КЗП забрани на Техномаркет да крие, че прахосмукачка не...

Върховният административен съд удостовери заповед на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) за възбрана на нелоялна процедура на огромна верига за техника, която е продавала роботизирана прахосмукачка, без да осведоми навреме клиентите, че не е предопределена за разчистване на черни настилки, защото може да не действа вярно. След намесата на контролния орган търговецът е добавил тази значима информация върху етикета на уреда с останалите му основни механически характерности.

Проверката на КЗП е във връзка тъжба на консуматор, който е закупил въпросната прахосмукачка на стойност 679,00 лева от „ Техномаркет България “ АД и е открил, че по време на работа тя не заобикаля мебелите, а се блъска в тях, което е извънредно. Затова се е свързал с производителя, който го уведомил, че продуктът не може да се употребява на черен под, защото той смущава датчиците.

По думите на потребителя при продажбата той не е бил осведомен нито посредством етикета, нито от чиновниците на комерсиалния обект с тази значима техническа характерност. Информацията за това, че роботът не е подобаващ за приложимост на черен под се съдържа само в инструкциите за приложимост, които са запечатани в кашона и затова – налични за клиентите едвам след покупката. Това е установено и от инспекторите на КЗП – че на никое място в магазина не е показана по явен и понятен метод директива за прилагане, комплектовка и поддръжка на продукта, за което на търговеца е формиран акт.

Съвети към потребителите:

При покупката на електрически уреди изисквайте информация за значителните им характерности Настоявайте за указания за приложимост и поддръжка Непременно се запознайте с напътствията на производителя за въвеждане в употреба, прилагане и поддържане на уреда и ги спазвайте прецизно, с цел да го ползвате по-дълго време

Препоръки към търговците:

Вие сте длъжни по закон да информирате клиентите си преди продажбата за всички основни характерности на предлаганите уреди Инструкциите за прилагане и поддръжка на уреда също следва да са налични за потребителя преди покупката Информацията следва да е пределно ясна и на български език.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР