Върховният административен съд окончателно текстовете от Правилника за организацията на работа

...
Върховният административен съд окончателно текстовете от Правилника за организацията на работа
Коментари Харесай

Правилата за пределната възраст за безплатно инвитро паднаха в съда

Върховният административен съд дефинитивно текстовете от Правилника за организацията на работа и активността на Център за асистирана репродукция, които регламентираха таван от 43 години за безвъзмездни процедури инвитро. Правилникът е публикуван от министъра на опазването на здравето. 

Разпоредбите бяха атакувани пред съда от лекарка, на която е отказано финансиране заради навършена пределна възраст. Нейните представители - юристи Михаил Екимджиев и Катина Бончева, акцентираха, че в закона за здравето липсва пределна възраст като изискване за обществено финансиране, че въвеждането й е дискриминационно и не дава отговор на публичния интерес с оглед демографската рецесия, че регистрира официални признаци, а не самостоятелните репродуктивни качества на дамата.

На две инстанции Върховен административен съд прие жалбата за основателна. Магистратите обаче не разискват причините на дамата всъщност, защото одобряват, че министърът е нарушил процедурата при издаването на разпоредбите и това е задоволително за анулация на атакуваните текстове. Съдът приема, че възрастовото ограничаване е нестимулирано, както изисква Законът за нормативните актове, и липсват индикации, че е разисквано дружно с показаните мнения, оферти и възражения.

Решението на Върховен административен съд обаче надали ще има резултат, защото в това време здравното министерство пусна за разискване промени в разпоредбите, които на процедура регламентират остарялото ограничаване, само че този път с претекстове.

Възрастовото ограничаване ще важи единствено когато дейностите по асистирана репродукция се заплащат със средства от Центъра, планува планът. Определянето на пределна възраст се постанова по медицински съображения, акцентират от Министерство на здравеопазването в претекстове към повторното приемане на рестриктивните мерки в правилника. Министерството ползва данни от Съединени американски щати и от България, които демонстрират, че след навършване на 39-40 г. успеваемостта на инвитро процедурите внезапно понижава. Относителният дял на родените деца понижава повече от три пъти по отношение на възрастовата група до 30 година, показват от Министерство на здравеопазването.

Ведомството е проучило и европейската процедура, като от 16 страни, които са ни изпратили информация, единствено в една - Словения, няма избрана възрастова граница за обществено финансиране на асистирана репродукция. В забележителна част от страните, дали отговор на България, горната възрастова граница за обществено финансиране на инвитро е 40 година - Австрия, Германия, Испания, Естония, Португалия (42 година за изкуствено осеменяване) и Словакия. В Швеция е 39 година, а в 8 страни е над 40 година - Латвия – 41 година, Литва – 42 година, Хърватска – 42 година, Италия – 43 година, Люксембург – 43 година, Франция – 45 година, Кипър – 50 година, Унгария – 45 година

Адвокат Бончева разяснява пред " Сега ", че надали ще има време хората да се възползват от " прозореца ", който ще се отвори от влизането на решението на Върховен административен съд в действие в този момент и приемането на нови правила. Тя обаче уточни, че дамата, инициирала процеса, може да заведе дело за обезщетение против страната. Това ще могат да създадат и всички, на които е отказана асистирана репродукция поради възрастовото ограничаване, както и от хората, които сами са се отказали да аплайват, следвайки житейската логичност, че няма да съумеят да го получат поради възрастта, регламентирана в разпоредбите.

След като здравният министър издаде новите правила, няма спънка те още веднъж да бъдат атакувани пред Върховен административен съд. Може би тогава съдът ще се произнесе и по съществото на разногласието, освен по процедурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР