Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението на Апелативен

...
Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението на Апелативен
Коментари Харесай

4,5 г. затвор окончателана присъда за смъртта на Алекс от Бяла

Върховния касационен съд (ВКС) оставя в действие решението на Апелативен съд - Велико Търново, с което на обвинения за гибелта на 18-годишния Алекс от Бяла беше наложена присъда от 4 години и 6 месеца затвор, оповестиха от Върховен касационен съд. Върховните магистрати отхвърлят доводите на частните обвинители и цивилен ищци за позволени основни нарушавания на процесуалните правила заради неправилна доказателствена активност от страна на Апелативния съд и настояването на прокурора за квалифициране на действието като съзнателно ликвидиране.

Присъдата е дефинитивна и не предстои на обжалване. До тук делото за гибелта на Алекс от Бяла минава през няколко инстанции и това е третия път, когато стига до Върховен съд. Припомняме, 18-годишният юноша пострада тежко и изпадна в кома през 2017 година след хулиганско сборичкване. 

Първоначално Окръжен съд - Русе призна за отговорен Валентин Маринов за съзнателно ликвидиране на 18-годишния юноша по хулигански подбуди и му наложи 20-годишна присъда. Маринов трябваше също да заплати по 100 000 лева обезщетение на родителите на Алекс. В следствие Апелативният съд във Велико Търново преквалифицира действието на причиняване на гибел по непредпазливост  и понижи наложеното наказване в началото на 3, а по-късно - на 4 затвор, само че и двете решения бяха анулирани от Върховен касационен съд поради нужда от спомагателни експертизи и доказателства. С третото си решение въззивната правосъдна институция във Велико Търново наложи на обвинения присъда " отнемане от независимост " за период от 4 години и половина.

Върховен касационен съд стимулира окончателното си решение по делото с потвърдения с експертизи и доказателства извод, че смъртта на Алекс е настъпила в следствие от тежка контузия, породена от удар в земята след рухване по тил.  " Пострадалият е паднал на земята след нанесен удар от подсъдимия Маринов в региона на лицето, взаимно със загуба на равновесие от негова страна, заради алкохолното опиване, в което се намирал, и отдръпването му обратно за предотвратяване от същия удар ", се споделя в претекстовете. Според ВКС искането на прокурора за квалифициране на действието като убийство с възможен предумисъл е неоснователно поради упражнената от подсъдимия слаба мощ по отношение на 18-годишния юноша, което изключва възможността Маринов да е предвиждал с дейностите си да аргументи гибелта му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР