Върховната касационна прокуратура публикува писмени СРС-та и аудиозаписи (вижте и

...
Върховната касационна прокуратура публикува писмени СРС-та и аудиозаписи (вижте и
Коментари Харесай

Прокуратурата пусна СРС-та за Десислава Радева, в дело за ВВС имало вероятност за престъпление на президента

Върховната касационна прокуратура разгласява писмени СРС-та и аудиозаписи (вижте и чуйте под текста) от диалози на командира на Военно-въздушните сили гененал-майор Цанко Стойков, свързани със брачната половинка на президента Десислава Радева. В известието се твърди, че е спряно следствие, по което има " висока степен на възможност за съпричастност към незаконна активност " на Румен Радев, като става дума за прикриване на данни по инспекция на КПКОНПИ против Радева.

Това се случва часове, откакто по време на доклада за третата година от мандата си президентът прикани медиите да питат основния прокурор Иван Гешев за какво тъкмо в този миг пита Конституционния съд, обвързвано с имунитета му. Румен Радев съобщи, че чака да чуе какви са претекстовете му.

В формалния отговор на прокуратурата, оповестен на уеб страницата й, се споделя буквално:

" Предвид апела на президента към основния прокурор на Република България да изясни претекстовете си за отправеното запитване към Конституционния съд за наложително пояснение на член 103 от Конституцията, високия публичен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България дава следната информация:

В хода на формирано и водено от Специализираната прокуратура наказателно произвеждане, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 година са направили повсеместен разбор на доказателствената цялост, в това число и на приобщени по делото материални доказателствени средства (събрани посредством потреблението на специфични разследващи средства експлоатирани от ДАНС, по отношение на командира на Военновъздушни сили генерал-майорЦ. Ст.). При по този начин осъществения разбор са установени данни и доказателства " за висока степен на възможност за съпричастност към незаконна активност , предмет на следствие, на разположение, заемащо висша държавна служба - президент на Република България, като откритите възможни незаконни дейности не са свързани директно с осъществяване на службата му ".

Анализът на извършените телефонни диалози разкрива, че същите са във връзка евентуално осъществявана инспекция от КПКОНПИ във връзка с госпожа Д. Р. Наблюдаващите прокурори смятат, че може да се одобри във висока степен на меродавност догатката, че цялостното осъществяване на тази инспекция на КПКОНПИ е била осуетена заради укриване на документи. С разпореждане от 23.01.2020 година наказателното произвеждане е спряно, защото според Конституцията на Република България президентът се употребява с имунитет, изразяващ се в неотговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на служебни функционалности, със изключение на държавна измяна и нарушаване на Конституцията (чл. 103, алинея 1 от КРБ) и цялост за задържане и за възбуждане на наказателно гонене (чл. 103, алинея 4 от КРБ). Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото вярно процесуално решение при липса на трайна процедура на Конституционен съд и Върховен касационен съд, като всяко друго такова може да бъде подхванато, респективно осъществено в нарушаване на възбраната за наказателно гонене против президента.

Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България разгласява разпореждане за прекъсване на наказателно произвеждане от 23.01.2020 година, от което е заличена информацията, нямаща отношение към посочената повода за прекъсване на наказателно произвеждане, ведно с част от ВДС (аудиофайлове).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР