Върховната касационна прокуратура продължава проверката по медийни публикации и твърдения,

...
Върховната касационна прокуратура продължава проверката по медийни публикации и твърдения,
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия проверява Александър Манолев за конфликт на интереси

Върховната касационна прокуратура продължава инспекцията по медийни изявления и изказвания, че като зам.-министър на стопанската система Александър Манолев е направил злоупотреби със средства, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз. Същевременно, прокуратурата е сезирала Антикорупционната комисия да стартира инспекция за спор на ползи.

Вчера Манолев подаде оставка от поста, а решението му пристигна единствено няколко часа откакто се разбра, че Върховната касационна прокуратура е почнала инспекция на Манолев поради медийни сигнали за злоупотреби със средства на Европейския съюз.

От прокуратурата оповестяват, че от Държавен фонд " Земеделие " са изпратили изисканите копия от плана, финансиран по Програма за развиване на селските региони (ПРСР) и представен в изявленията – " Изграждане на жилищна постройка за посетители в местността " Чинар куши " в Сандански ".

Установено е несъмнено, че договорът за разпределяне на безплатна финансова помощ по плана в размер на 391 160 лева е подписан на 6 октомври 2014 година с Едноличен търговец " Агротрейд – Ана Димитрова " и Александър Манолев не е бенефициент.

От прокуратурата оповестиха, че на 13 февруари 2013 година и на 25 октомври 2013 година Александър Манолев е учредил в интерес на Едноличен търговец " Агротрейд – Ана Димитрова " право на градеж на " Жилищна постройка – къща за посетители ", басейн и ограда в личния си аграрен парцел.

На 1 октомври 2011 година Манолев е дал на Едноличен търговец " Агротрейд – Ана Димитрова " използването на личната си земеделска земя - лозе с повърхност от 9,7 дка.

На 3 август 2015 година, в качеството си на шеф и представител на " Ес Ди Ес Про " ЕООД Манолев е дал на заем сумата от 700 хиляди лева на Едноличен търговец " Агротрейд – Ана Димитрова ".

Александър Манолев е представлявал Едноличен търговец " Агротрейд – Ана Димитрова " като упълномощено лице при осъществената инспекция на място на осъществената инвестиция по плана, като е дал и документи, свързани с нея, изискани от специалисти при Регионален механически инспекторат – Благоевград, според надзорен лист от 27 ноември 2015 година

Същевременно за интервала от 19 юли 2017 година до 18 април 2019 година Александър Манолев е бил член на Управителния съвет на Държавен фонд " Земеделие ".

Съгласно разпоредба за изискванията и реда за даване на безплатна финансова помощ по размер " Разнообразяване към неземеделски действия " от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2007 - 2013 година за период 5 година след подписване на контракта за разпределяне на финансова помощ ползвателят е задължен да употребява добитите въз основа на утвърждения план активи по предопределение.

Освен това според същата разпоредба при положение, че ползвателят на помощта не извършва свои нормативни или договорни отговорности след погашение на финансовата помощ, РА може да изиска връщане на към този момент изплатени суми дружно със законната рента върху тях и/или да приключи всички контракти, подписани с ползвателя на помощта.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (162)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР