Върховната административна прокуратура (ВАП) констатира незаконосъобразни текстове на наредби в

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) констатира незаконосъобразни текстове на наредби в
Коментари Харесай

ВАП установи противозаконни наредби в 119 общини

Върховната административна прокуратура (ВАП) установи незаконосъобразни текстове на наредби в 119 общини в интервала от 30 март 2021 година до 17 януари 2022 година след сигнал на омбудсмана Диана Ковачева.

Установено е, че нормативните актове опонират на законите, избрани в наредбите в Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ), Закона за нормативните актове (ЗНА), Закона а устройството на територията (ЗУТ) и други

Прокуратурата показва, че инспекциите са обхванали всичките наредби от общинските препоръки в страната. Подадени са общо 44 митинга до съответните административни съдилища, а от тях към този миг са налице 12 почетени на първа инстанция.

Припомняме, след лична инспекция, която откри незаконосъобразни текстове при установяване на локалните такси за битови боклуци. В разнообразни региони на страната е друг крайния период за обявление на освобождение от такса боклук, в случай че парцелът не се употребява . В общинските наредби на Видин, Несебър, Долна Митрополия има разпореждания, според които заявления за освобождение от заплащане на такса битови боклуци, когато парцелът не се употребява, се одобряват до 31 октомври, а в Община Стамболийски - срокът е до 30 ноември на миналата година. По закон обаче подаването на такива заявления е до края на годината.

След сигнала на омбудсмана ВАП образува кореспонденция и предприе дейности за анулацията на незаконосъобразните текстове. 

" Установени бяха разпореждания от общински наредби, в които за подаването на заявления за освобождение от възнаграждение на такса за услугата по събиране и транспортиране на такса битови боклуци заради неизползване на парцел, се вкарва по-кратък период от законоустановения в настоящата все още наредба на член 71 от Закона за локалните налози и такси ", осведомят от ВАП.

Някои общински препоръки са въвели в допълнение изискване за освобождение от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, като тази опция е планувана единствено за парцели, които са недекларирани за главно жилище, а сходно условие в ЗМДТ отсъства, написа още в писмото на прокуратурата.

От там осведомят още, че са установили и нарушавания на разпореждания по Закон за устройство на територията - при разкопаване на улични, тротоарни настилки и вътрешно-квартални пространства, с изключение на позволения за градеж, са изисквани спомагателни позволения, за които са събирани обособени такси.

ВАП добавя, че са открити и общински наредби, с които се регламентират сформира на административни нарушавания, скрепени със наказания, разнообразни от уредените на законово равнище в ЗМДТ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР