Върховна административна прокуратура възложи на Българската агенция по безопасност на

...
Върховна административна прокуратура възложи на Българската агенция по безопасност на
Коментари Харесай

Започват проверки на храните в училищата

Върховна административна прокуратура разпореди на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) да ревизира спазването на условията за качество и сигурност на храните, предлагани от кухни в учебни заведения и детски градини.

От прокуратурата оповестяват, че инспекцията е предоставена преди близо 20 дни и би трябвало да откри съблюдават ли се условията, посочени в Закона за храните.

Причината са недоволства на родители в обществените мрежи, че в избрани учебни заведения храната е в минимално количество и е с неприятно качество. В същото време купонът за обяд нарастна с към 0.60 – 1 лева поради пластмасовите кутии, в които се сервира по отношение на пандемията. Майки се оплакват и от некачествените безвъзмездни закуски на дребните възпитаници, които постоянно са тестени, с консерванти и не дават отговор на наредбите за храната на децата.

Пред Българска национална телевизия родители алармираха за некачествена храна в 126 учебно заведение в София, която е със мощно занижен грамаж, а цената на купона за обяд е една от най-високите в столицата – 4.50 лева Фирмата за кетъринг е извикана от управлението на учебното заведение, само че казусът не е решен. Район " Триадица " също е направил инспекция дружно с БАБХ и Регионалната здравна ревизия. Едно от установените нарушавания е разминаване в цената на купона, който би трябвало да е 3.50 лева Менюто не е било оповестено на обществено налично място. Има и разминаване сред авансово декларираното меню и това, което действително е сервирано на децата.

" Измерен бе и грамажът – на случайно взети порции - чорба 155 гр с кутията, пиле с ориз - 155 гр. и 175 гр. с кутията, крем 163 гр. с кутията ", оповестиха от регион " Триадица ". Собственичката на фирмата-доставчик Едноличен търговец " Лори-С.Симеонова " не е отрекла завишаването на цената на купона с 1 лев, защото съгласно нея са повишени разноските на компанията. Фирмата - снабдител на храната, е определена от Столична община посредством конкурс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР