Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи проверка на земеделския министър относно

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи проверка на земеделския министър относно
Коментари Харесай

Прокуратурата възложи на Танева спешна проверка за опасни препарати, тровещи храната ни

Върховна административна прокуратура (ВАП) разпореди инспекция на земеделския министър по отношение на това дали в страната се внасят, продават и употребяват неразрешени и мощно отровни препарати за растителна отбрана, които тровят освен околната среда, само че и храната. Това оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

Във ВАП е формирана кореспонденция след следствието на Васил Иванов по NOVA по отношение на пещерската Стара река - пробите от мъртви риби демонстрираха, че те са се отровили от мощно токсичния препарат ДДТ. Химикалът е неразрешен още през предишния век поради канцерогенното му деяние.

Държавното обвиняване назначава незабавна инспекция, която би трябвало да откри реализира ли се импорт, стартиране на пазара или приложимост на неразрешени или негодни артикули за растителна отбрана, както и на артикули за растителна отбрана от лица, които не имат позволение за стартиране на пазара и приложимост. Проверката би трябвало да откри дали се съблюдават възбраните по член 101, член 107 от  Закона за отбрана на растенията (ЗЗР).

Обхвата на инспекцията би трябвало да откри земеделските производители употребяват ли препарати за растителна отбрана, които не са позволени или съдържат такива съставки.
Резултатите следва да се обобщят в отчет. В случай, че се разкрият и други условия от голяма важност за вярното изясняване на поставените въпроси, същите да следва да бъдат разказани в обобщаващия акт. В него би трябвало да бъдат вписани още направените констатации, разкритите случаи на неспазване на използваните правила, подхванатите съответни ограничения и дейности за премахване на закононарушенията и последствията от тях и за санкциониране на отговорните лица, включително постановени административни актове, формирани актове за определяне на административни нарушавания, издадени наказателни постановления и заповеди за налагане на насилствени административни ограничения.
Докладът от инспекцията следва да бъде показан на ВАП в най-кратък период, допълват още от обвиняването.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР