Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Специализираната прокуратура заради събрани данни

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Специализираната прокуратура заради събрани данни
Коментари Харесай

ВАП сезира Спецпрокуратурата за строежа на небостъргач в София

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Специализираната прокуратура поради събрани данни за осъществено закононарушение, обвързвано със градежа на небостъргача „ I tower” в центъра на София, оповестяват от държавното обвиняване.
След като се е самосезирала поради изявления в медиите за осъществяване на нелегално строителство, ВАП е упълномощила на Дирекция народен строителен надзор (ДНСК) да извърши инспекция за законността на градежа на небостъргача.
След привършване на инспекцията, във ВАП е получен систематизиран отчет, съгласно който, при инспекцията на място и по документи на градежа на двете здания, чиновници на ДНСК са установили, че е налице нарушаване от Закона за устройство на територията (ЗУТ), изразяващо се в несъгласуване на капиталовия план във фаза механически план по отношение на строителството над кота ≠ 0.00 с Министерство на културата.
Въз основа на установените нарушавания началникът на ДНСК е издал две заповеди за прекъсване на осъществяването на градежите на двете здания, от които се състои небостъргачът.
На 08.07.2020 година министърът на културата е съгласувал плана, по молба на заинтригуваната страна, само че в жестоко нарушаване на наредбите на Закона за културното завещание. На 09.07.2020г. същата заинтригувана страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за прекъсване на строителството.
ВАП сезира Фандъкова да ревизира градежа на вила „ Аглика “
В тази връзка ВАП е сезирала Специализирана прокуратура с оглед данни за осъществено закононарушение. Прокуратурата е предложила на основния проектант на Столична община да реши дали да предприеме ограничения, съгласно неговата подготвеност, за прекратяване на нарушаванията, както и за прецизно съблюдаване наредбите на нормативните актове, свързани със законността на градежа и одобрение на капиталовия план.
Към момента инспекцията на ВАП продължава.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР