Върховна административна прокуратура (ВАП) е прекратила образуваната по сигнал на

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) е прекратила образуваната по сигнал на
Коментари Харесай

АКФ: Без проверка на фактите, ВАП отказва да разследва вноса на дефектни китайски маски от МЗ

Върховна административна прокуратура (ВАП) е прекратила формираната по сигнал на (АКФ) кореспонденция за вноса на китайски маски с компрометирано качество на стойност 1,6 млн. евро, импортирани от Министерството на здравеопазването (МЗ) през 2020 година, без да извърши инспекция на обстоятелствата.

От решението на ВАП излиза наяве, че след приемането на сигнала, прокуратурата само е предложила на здравния министър да реализира законовите си отговорности по запазване здравето и живота на жителите. В отговор министърът е декларирал, че е направил имено това, което съгласно ВАП е задоволително съображение преписката да бъде прекъсната.
 Говорим си с Господ: Разследване демонстрира какъв брой коства да те пуснат от ареста (ВИДЕО) " Говорим си с Господ ": Разследване демонстрира какъв брой коства да те пуснат от ареста (ВИДЕО)
Антикорупционният фонд (АКФ) разгласява ново следствие за корупция в правосъдната власт, което осветява скица за рекет на обвинени лица,...

Казусът с дефектните китайски маски, създадени от компания RYZUR, става обществен след серия журналистически материали през 2020 година От материалите излиза наяве, че маските не дават нужна отбрана против, а доставките им са спрени в Канада, Нидерландия и Испания1. Въпреки тази обществено налична информация, в края на месец март 2020 година министърът на опазването на здравето подписва два контракта с Китай за доставка на близо 3 млн. защитни маски RYZUR и 50 респираторни апарата на обща стойност 4,6 млн. евро.

През септември 2020 година Антикорупционният фонд разгласява следствието си „ Маската невъзможна “, в което разкри, че Министерство на здравеопазването е взело решението да внесе точно маските, създадени от компания RYZUR, обосновавайки се с тест за надеждност в не-акредитирана лаборатория на една, единствена маска, която даже не е от същия вид като импортираните по контракта с китайската страна. (Разследването на АКФ тук: ) Впоследствие маските RYZUR с компрометирано качество са раздадени на българските медици и здравни служащи на първа линия. Разследването стъпва на информация от документи, предоставени на АКФ от самото министерство.

АКФ алармира прокуратурата за евентуални нарушавания на закона по отношение на изложените обстоятелства. В отговор на получения сигнал Върховна административна прокуратура оповестява, че е сезирала министъра на опазването на здравето за нуждата да „ се подхващат всички ограничения за запазване живота и здравето на жителите в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура “.

„ В решението на ВАП липсва информация да са отправени въпроси, да е изискана документи или други дейности, съответно ориентирани към отговор на поставените в сигнала ни проблеми, “ разяснява София Желева от правната стратегия на АКФ.
 От АКФ седем пъти желаят достъп до информация поради поръчката за баня Овча купел От АКФ седем пъти желаят достъп до информация поради поръчката за баня " Овча купел "
Поради неналичието на бистрота за обстоятелствата по обновяването на баня „ Овча купел “, от февруари 2021 година до в този момент Антикорупционния...

В отговор на сезирането от страна на прокуратурата, Министерство на здравеопазването декларира, че „ реализира прецизен надзор върху дейностите по запазване здравето на жителите, в това число и на българските медици, изключително в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура “. Това изказване на министъра се оказва задоволително съображение за преустановяване на формираната кореспонденция, без реализиране на никаква ефикасна инспекция: „ Имайки поради изложеното от министъра на опазването на здравето може да се направи извод, че НАПРАВЕНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ от ВАП е почетено, заради което преписката във ВАП е прекъсната “.

ВАП не е взела поради подробната документи (издадена от самото министерство), приложена към сигнала на АКФ, която изрично потвърждава, че на поръчаните и раздадени медицински маски не са осъществявани никакви проби за качество, макар, множеството медийни и научни изявления за компрометирани качествени характерности. „ Антикорупционният фонд изрично стачкува против решението на ВАП за преустановяване на преписката. Смятаме, че изложените в резолюцията претекстове по никакъв метод не адресират хипотезите за вероятни нарушавания, които излагаме в сигнала ни. Дали българските медици са получили съответна отбрана, с цел да се оправят със отговорностите си, е въпрос от изключителна социална значимост и призоваваме институциите за същински задълбочена инспекция “ съобщи Бойко Станкушев, шеф на АКФ.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР