Върховна административна прокуратура извършва проверка на бившите министър и зам.-министър

...
Върховна административна прокуратура извършва проверка на бившите министър и зам.-министър
Коментари Харесай

Върховната административна прокуратура разследва Борислав Сандов и Тома Белев за 4.7 млн. лв.

Върховна административна прокуратура прави инспекция на някогашните министър и зам.-министър на околната среда и водите Борислав Сандов и Тома Белев. Тя е за присъединяване в скица за зелен инхаус на стойност 4.7 млн. лева, за заобикаляне на Закона за публичните поръчки, оповестява

Документи демонстрират, че магистратите са упълномощили на Главния инспекторат на Министерски съвет да изследва всички данни по случая и да рапортува на ВАП. Разпоредено е и да се извърши проверка от Агенция за държавна финансова ревизия. В инспекцията взе участие и Министерство на образованието.

„ Главния инспекторат извърши извънпланова инспекция в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за спазването на Постановление № 3 на Министерския съвет от 10 януари 2020 година за основаване и действие на Механизъм за възлагането и осъществяването на научни съвещания от Българската академия на науките (БАН) при подготовката, сключването и осъществяването на Споразумение № Д-33-19 от 18.07.2022 година, подписано сред Министерство на околната среда и водите и Националния природонаучен музей при Българска академия на науките “ излиза наяве от документите.



Резултатите са показателни - висши админи, министър и зам.-министър, нарушават закона и се разпореждат с държавни пари, неспазвайки процедурите по Закона за публичните поръчки.

Историята на зеления инхаус

В края на мандата си като министър на околната среда и водите, на 08.07.2022г., без търг или конкурс, Борислав Сандов подписва съглашение за 10 млн. лева с Природонаучния музей към Българска академия на науките.

Веднага по-късно Министерство на околната среда и водите превежда първия транш от 4.7 млн. лева

Публично прочут факт е, че в музея на работа са назначени голям брой деятели на казионната коалиция " За да остане природа в България " и на партия „ Зелено придвижване “. Затова Сандов подписва контракт тъкмо с този институт.

Заместник шеф там е Стоян Бешков, който е неизменим претендент за народен представител във всички избори през последните 12 години на зелените. Бешков стана прочут с обстоятелството, че е взел участие в поръчка за 2 милиона лв. за заплождане на пеперудата " Червен Аполон ".

Само преди месец пък Бешков получава още 300 000 лева Този път парите са за запазване на пеперуда " Бяло-V ". Изпълнители са Стоян Бешков и Ана Бешкова, която също работи в Природонаучния музей.

Интересно е, че този тип пеперуда е мигриращ, забелязван единствено два пъти в България, само че страната ни е дала 45 000 лв. за опазването й, а 250 000 идват от Европа.

Това е главният механизъм, по който еколозите точат пари. Взимат финансиране по планове за запазване на типове и местообитания, които въобще ги няма на територията на България.

Тези планове се печелят от няколко фамилии еколози, които са тясно свързани между тях и доближени до Сандов и Белев, които си разпределят другите действия и финансиране по тях.

Този път, от позицията им на министър и зам. министър, двамата са измислили схемата да е зелен инхаус. Намерението им е било зелени неправителствени организации от казионната коалиция " За да остане природа в България " да бъдат наемани за тази активност като под реализатори, без търгове и състезания. По този метод те обезпечават финансиране на околните си кръгове, както и въздействие в природозащитните среди.  

Резултатите от следствието

Инспекторатът към Министерски съвет е безапелационен – нарушаванията, а може би и закононарушения, които са направили тандема Сандов – Белев, са изброени в седем точки.

1. Сключеното Споразумение сред Министерство на екологията и Природонаучният музей съдържа спорни и взаимно изключващи се текстове.
2. При подписване на Споразумението не са спазени правилата за отчетност, изгодност, успеваемост и бистрота при консумиране на средствата.
3. Не са написани условията,по които ще се регистрира осъществяването на дилемите.
4. Не са написани отговорности за отбягване на двойно финансиране, т.е. потребление на данни от други, към този момент платени, планове.
5. Няма нужните периоди за осъществяване на дейностите.
6.Споразумението и превода на парите са направени преди утвърждение бюджета на Министерство на околната среда и водите за сходни действия.
7. При по този начин заложените периоди се основава опция за заплащане на активност, които действително не са осъществени или приключени.



Проверката на ВАП продължава.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР