Върховен немски съд постанови, че градовете могат да наложат забрана

...
Върховен немски съд постанови, че градовете могат да наложат забрана
Коментари Харесай

Съдът позволи на германски градове да забраняват стари дизелови коли

Върховен немски съд постанови, че градовете могат да наложат възбрана за дизеловите коли за битка със замърсяването на въздуха. Това решение е значимо, защото може да раздруса автомобилната промишленост и да промени транспортната политика.

Съдиите във Федералния административен съд в Лайпциг постановиха, че локалните управляващи имат право да постановат възбрана на коли с по-стари, замърсяващи дизелови мотори в градските им центрове – което може да сложи в нестабилно състояние милиони водачи, написа AFP.

Съдът обаче не постанова самичък такива забрани, оставяйки това на градските и общинските управляващи. Съдиите ги приканват да " работят съразмерно " при използването на възбраните.

Случаят е концентриран към притиснатите от градове Щутгарт и Дюселдорф, само че може да има национални последствия.

Резултатът е огромна победа за екологичната група Deutsche Umwelthilfe (DUH), която съди Щутгарт и Дюселдорф, с цел да ги накара да подхващат дейности против токсичните азотни оксиди и фини частици, отделяни от по-старите дизелови мотори.

Съдиите на по-ниско равнище към този момент поддържаха тяхното искане за възбрана за потреблението на такива коли, само че провинциите Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия апелират решенията, като споделиха, че такива ограничавания би трябвало да бъдат решени на федерално равнище.

Това обжалване към този момент не важи, доколкото съдиите в най-висшия административен съд на страната още веднъж застанаха на страната на бранителите на околната среда.

" Това е страховит ден за чист въздух в Германия ", сподели шефът на DUH Юрген Реш.

В своето решение съдиите обявиха, че всички забрани за дизелово коли следва да се постановат последователно, като се изключи някои транспортни средства.

В Щутгарт възбраната за дизелови коли може да бъде приложена най-рано през септември.

В знак на схващане, че възбраните могат да понижат цената на препродажбата на милиони по-стари дизелови мотори, ръководителят на съда Андреас Корбмахер съобщи, че " избрани загуби ще би трябвало да бъдат признати ". Той прикани също по този начин градските и общинските управляващи да заобикалят " комбинация " от локални ограничения.

Критиците по-рано твърдяха, че ще бъде комплицирано налагането на възбраните, и ще провокират комплициране измежду водачите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР