Въпросите за дефицита на лидерство, на големи идеи и каузи,

...
Въпросите за дефицита на лидерство, на големи идеи и каузи,
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Големите идеи и каузи са дефицит

Въпросите за недостига на водачество, на огромни хрумвания и дела, за ролята на дамата в публичния и политическия живот сложи вицепрезидентът Илияна Йотова в изявлението си на тематика „ Жените водачи във века на недостиг на водачи “ на интернационална конференция „ Жените на Балканите в идващите 100 “. Форумът се организира в Стара Загора и е част от събитията, отдадени на 100-годишнината от основаването на интернационалната организация „ Зонта интернешънъл “, която сплотява над 30 хиляди членове в 63 страни.

„ Поздравявам ви за активността, отдадена на дамите, за устрема ви към съгласие, мир, правдивост, ценене на човешки права “, означи Илияна Йотова и добави, че в XXI век воювани с десетилетия права са пред съществено оттегляне.

Вицепрезидентът дефинира „ Зонта “ като ослепителен образец за това по какъв начин една концепция може да се трансформира в сполучлива идея и да завоюва толкоз доста другари в целия свят, по какъв начин може да лобира за отбрана на своите хрумвания, освен това на високо равнище – в Организация на обединените нации, УНИЦЕФ, ЮНЕСКО, Съвета на Европа.

„ Погълнати от всекидневието и дребнотемието забравяме за огромните дела и хрумвания. Къде са през днешния ден огромните визионери, смелите хора, които да отстояват своите хрумвания “, запита риторично Илияна Йотова.

„ Понятието водач загуби своето наличие. Силата на заеманата позиция не го уплътнява. Съвремието ни е цялостно с престижи, които ръководят по силата на служебното си състояние. “, уточни вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова патовите обстановки, рецесиите са тест за същинското водачество. „ Днес неуспехите са повече от сполучливо взетите проби “, съобщи вицепрезидентът.

„ Лидерството е мощта да вдъхновяваш, да увличаш множеството след себе си. И то да желае да принадлежи към света, който създаваш. Лидерът би трябвало да умее да печели доверие, само че и да основава доверие сред хората “, посочи Илияна Йотова.

Според вицепрезидента полът на бива да е фактор дали един човек може да бъде добър водач или не. Илияна Йотова уточни, че неравенството сред половете е една от най-старите форми на неравноправие и към момента е част от всекидневието в доста страни. „ На Балканите предразсъдъците и стандартите за дамите към момента владеят всеобщото схващане. Жената би трябвало да се грижи за домашното огнище и да не се бърка в мъжките работи “, означи вицепрезидентът.

В изявлението си Илияна Йотова сложи въпроса за към момента съществуващия стъклен таван за дамите в тяхното развиване. Вицепрезидентът уточни редица професионални сфери, които са непокътната територия единствено за мъжете, като региона на осведомителните технологии да вземем за пример. „ Дали дамите сме задоволително мощни при отстояването на своите права? Опасявам се, че следя едно примирение. Страхът от загубата на работното място сякаш е по-голям от силата да се борим за правата си “, посочи Илияна Йотова.

„ Днес дамите на високи управнически постове не липсват, само че паритетът към момента е надалеч “, означи вицепрезидентът и уточни квотите, които са процедура в редица страни, като метод за неговото реализиране.

„ Определяща, извънредно значима е и ролята на дамата през днешния ден, когато в света липсват съпричастност и приемливост. Ние, дамите, сме призвани да сътворяваме естетика и поддържаме мира “, акцентира Илияна Йотова.

Изказването на вицепрезидента зададе звук на оживена полемика за равнопоставеността сред половете. „ Ние, дамите, сме освен положителни реализатори, мениджъри и управленци, само че желаеме своето място при основаването на политики и визии за развиване, тъй като имаме такива и знаем кое е най-хубаво за децата ни “, означи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази страдание, че не се е чул гласът на мъжете в дебатите за битката с домашното принуждение и насилието върху дами.

Илияна Йотова е притежател на оценката Жълта роза за принос към идеите на „ Зонта “. Вицепрезидентът бе патрон на миналогодишния благотворителен Бал на жълтата роза в поддръжка на надарените деца от музикалните учебни заведения в Широка лъка и Котел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР