Въпросът със занемарените ски съоръжения на Витоша се политизира. Това

...
Въпросът със занемарените ски съоръжения на Витоша се политизира. Това
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова: Въпросът с Витоша се политизира


Въпросът със занемарените ски уреди на Витоша се политизира. Това стана ясно от думите на кмета на столицата Йорданка Фандъкова пред Българска национална телевизия във вторник.

Коментарът й бе във връзка на зачестилите апели от страна на " Да, България " и ДСБ " Да върнем Витоша на жителите ". Темата още веднъж стана настояща около проблема със строителството в Национален парк " Пирин ". От години Витоша не е приветливо място за спорт, а обвиняванията са към концесионера " Витоша ски ", обвързван с концесионера и на Банско, че съзнателно стопира развиването на софийската планина в интерес на Банско.

" Големият спор е подмяната и реконструкцията и опцията за вложения в нови лифтови уреди. Прави се опит този спор да се политизира. Фактите са, че през 2007 година Столичният общински съвет взима решение за приватизация на общинското сдружение " Въжени системи " и то се приватизира от " Витоша ски ". Още през 2006 година сдружението е включено в приватизационния лист. Колеги и политически сили, които молят в този момент да върнем Витоша на софиянци, са взели участие във взимането на това решение. Групата на ДСБ е гласувала " за " приватизацията ", разяснява Фандъкова.

Тя добави, че в изискванията на контракта на никое място не пишело, че оборудванията би трябвало да работят, а единствено, че би трябвало да се поддържат. Фандъкова напомни и че има несъгласия в редица закони по отношение на проекта за ръководство на парка и това стопира подмяната на старите уреди.

Преди ден придвижване " Да, България " стартира подписка под наслов " Да върнем Витоша на жителите на София ". В подписката се упорства Столичната община да ревизира или разтрогне приватизационния контракт на " Витоша ски ", тъй че да се обезпечат функциониращи лифтови уреди. От " Да, България " желаят и интегриран проект за достъп до планината.

Каквото и да желаеме да създадем, би трябвало да се видят процедурите. Каквато и реставрация да се прави, би трябвало да се издаде позволение за градеж, което обаче е неразрешено. Витоша би трябвало да има благоприятни условия и за зимен, и за летен туризъм, без да има никакво друго строителство с изключение на спортни уреди. В момента по проект има една писта, а останалото са поляни. Решението минава през проекта за ръководство на Витоша и той би трябвало да е добре комуникиран. С него би трябвало да се узаконят и пистите, които в този момент се употребяват като такива ", уточни столичният кмет.

Фандъкова засяга Закона за горите, Закона за устройство на територията (ЗУТ) и проекта за ръководство на естествения парк. Наскоро концесионерът се оплака, че с изключение на жалбите на природозащитници, които от години спирали всевъзможни опити за капиталови планове, има несъгласие в законодателството. Според измененията от 2012 година в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове стартира с смяна на статута на територията под самите тях, която сега се води горска. Същевременно проектът за ръководство не разрешава изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на естествения парк.

В края на предходната седмица пък Столичната община разгласи, че модернизацията на ски оборудванията на Витоша минава през бавещата се близо две години актуализация на проекта за ръководство на парка и въпреки да излиза, че до момента в който той не бъде утвърден от екоминистерството локалната власт е с вързани ръце, идната седмица ще бъде свикано съвещание на основаната особено поради проблема краткотрайна комисия.

Новият проект за парк " Витоша " бе направен с пари от еврофондовете, само че при започване на март 2016 година планът му бе върнат от екоминистерството за преправка, защото съдържал оферти върху към 40% от територията на парка да се построяват ски уреди. Фирмата, изработила този проект, както и проекта за парк " Пирин ", върна модифицирания вид за утвърждение от Висшия експертен екологичен съвет, само че придвижване по проблема нямаше до края на 2016 година, когато стана ясно, че отиващото си второ държавно управление на ГЕРБ остава горещия картоф за идващите ръководещи.

Оттогава мина още една година в безвремие по отношение на проекта за " Витоша ", само че затихналите проблеми изникнаха с нова мощ около смяната на проекта за ръководство на парка " Пирин " на 28 декември 2017 година, с което се дава зелена светлина за нови ски градежи.

След публичния напън по случая с " Банско " и Пирин и политическия за " Витоша ", Столичната община се видя принудена да реагира.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР