„Въпросът със Северна Македония беше използван за политически пинг-понг и

...
„Въпросът със Северна Македония беше използван за политически пинг-понг и
Коментари Харесай

Тафров: Въпросът с РСМ беше ползван за политически пинг-понг и по най- безскрупулен начин

„ Въпросът със Северна Македония беше употребен за политически пинг-понг и по най- безсъвестен начин”. Това съобщи дипломатът Стефан Тафров в предаването „ На фокус с Лора Крумова”.

„ Прав е президентът – главните условия на България са в предложенията на френското председателство. Изходът е добър за България. Сега това се трансформира от двустранен въпрос във въпрос сред Европейски Съюз и България”, изясни дипломатът.

Той е безапелационен, че резултатът е добър за страната ни и напомни, че оценката на външния министър Теодора Генчовска е същата.

„ Нейната оценка също е много забележителна. Това е триумф на държавното управление, което води външната политика”, сподели Тафров.

Той напомни, че страната ни е можела да се възползва от това предложение до края на френското председателство, а то свършва до дни.

Попитан за външен напън, Тафров сподели: „ Вероятно от европейските политически фамилии са споделили на своите български членове, че би трябвало да се възползват от това предложение, другояче няма да изпълним стратегическата ни цел – интеграцията на Западните Балкани. Това няма да е в полза на Русия и най-големия ѝ съдружник на Балканите - Сърбия”, разяснява дипломатът.

Той е безапелационен, че трайният български интерес е предпазен. „ България е победител в цялата политическа сага”, счита Тафров.

„ Всеки път, когато значими национални въпроси се употребяват от безскрупулни политически играчи за тясно партийни цели, при положение – за събаряне на правителството”, сподели дипломатът.

Ако не одобри предлагането, Скопие рискува дълго време да не стартира договарянията за с Европейски Съюз, изясни дипломатът.

Преговорите с Албания обаче ще стартират.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР