Въпросът е ще има ли достатъчно суровина за газовия хъб?

...
Въпросът е ще има ли достатъчно суровина за газовия хъб?
Коментари Харесай

Ще разбие ли "Турски поток" мечтите за хъб "Балкан"

Въпросът е ще има ли задоволително суровина за газовия хъб?

© Gleb Garanich Още по тематиката
Започва изследването на газовия хъб " Балкан "

Договорът с българо-швейцарския консорциум е за 2.3 млн. лв., цялото оборудване се чака да коства до 2.4 милиарда евро
18 мар 2018
Шефчович: България може да удвои ВЕИ мощностите и да намерения дали й би трябвало АЕЦ

До 2030 година енергийният микс ще би трябвало да съдържа 30% възобновими източници, уверен е еврокомисарят по енергетиката
15 мар 2018
" Газпром " стартира тотална офанзива против договорите с Украйна

Компанията рискува да подкопае репутацията си пред Европа
6 мар 2018
Полша залага на газопровод до Норвегия и полутечен газ, с цел да спре зависимостта си от Русия

Страната към този момент диверсифицира доставките си на суровината
12 фев 2018
Делът ни на европейския пазар доближи връх, разгласи " Газпром "

През 2017 година той е бил 34.7%, а година по-рано - 33.1%
7 фев 2018
Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбите против състезанието за съветник на газовата връзка с Гърция

Поръчката за газовия хъб " Балкан " обаче остава блокирана
11 яну 2018 Една от главните благоприятни условия, които ще се проучват в предпроектното изследване за газовия хъб " Балкан ", е суровината да постъпва у нас на входна точка Турция и да минава през изходна точка Сърбия. Това се постанова поради проектите на " Газпром " от 2019 година да прекрати доставките по Трансбалканския газопровод, който минава през Украйна и България, като размени маршрута с изграждащия се " Турски поток ". Тази седмица обаче стана ясно, че съветския колос ще демонтира и консервира стотици километри от тръбопровода. По информация на " Интерфакс " компанията е решила да редуцира два пъти потенциала на " Турски поток " - от 63 милиарда куб. м на 31.5 милиарда куб. метра природен газ.

При това състояние поражда въпросът какво ще се случи с хъб " Балкан ", за чието създаване по експертни оценки ще са нужни сред 1.4 и 2.4 милиарда евро? На пръв взор решението на " Газпром " не би следвало да е от голяма важност. При плануван потенциал от 31.5 милиарда куб. към този момент е издигната една тръба за 15.75 милиарда куб., които Турция ще получи по новия газопровод и България може да купи част от тях. Другата тръба за 15.75 милиарда куб. към момента не е решено дали ще се построява и в случай че въпреки всичко бъде издигната, къде ще излиза - в Турция (по-вероятно) или България.

Други вероятни източници на газ, на които страната ни се надява, с цел да извърши ролята на газоразпределителен център, са от азерското находище " Шах Дениз 2 " и от терминали за полутечен газ. Има и хипотетична опция за локален рандеман, за който френската Total прави изследвания в Черно море.

Какво тъкмо прави " Газпром "

Всички тръби, които " Газпром " се кани да премахнати, трябваше да бъдат част от плана " Южен поток ", който от началото на декември 2014 година беше трансформиран в " Турски поток ". За тяхното унищожаване се приказва от дълго време - когато бе решено потенциалът на газопровода да бъде понижен на половина. Но едвам в този момент стават известни съответните параметри.

В случая става въпрос за 506 км от " Източния маршрут " и " Южния кулоар " по маршрута Починки-Анапа в Краснодарския край, както и в Саратовска, Волгоградска и Ростовска области, плюс газоизмервателната станция " Моршанская ". Ще бъдат консервирани и компресорните станции Руская, Казачая и Кореновская.

На процедура това значи, че вместо първичните 4 тръби, които трябваше да бъдат построени за " Южен поток ", действително ще бъдат инсталирани единствено две тръби. Газта, която ще тече по първата тръба, е предопределена за турския пазар (15.75 милиарда куб. м природен газ годишно). А втората тръба се възнамерява да доставя суровината в Европа, заради което бе сложено изискване от руснаците, че ще я построят единствено в случай че Европейски Съюз даде цялостни гаранции, че желае да получава синьо гориво по нея. По последна информация от началото на март от първата тръба са подготвени 706 километра, а по втората са положени 224 километра, в случай че дължината на цялото трасе от станция Анапа в Русия до Къйъкьой на турския бряг е малко над 930 километра. Проблемът е, че Турция не е издала позволение за излизането на втората тръба на сушата. Такова има единствено за първата, която ще задоволява вътрешните потребности на страната.

" В Москва нараства чувството, че е все по-вероятно " Газпром " да се окаже с план за милиарди долари, който още веднъж доставя газ единствено за потребностите на Турция, а втората тръба не води до на никое място ", разяснява анализаторът от " Фич " Дмитрий Маринченко. Според него към момента не е ясно и кой ще е притежател и оператор на тръбите и ще претендира ли Анкара да получава директни такси от газа и в какъв размер.

Да или не

В енергийните среди има съществени разногласия дали събитията към " Турски поток " ще окажат въздействие върху плана за газов хъб " Балкан ". Според проф. Атанас Тасев решението на " Газпром " за ликвидацията на две от тръбите на " Турски поток " демонстрира, че планът " Южен поток " е дефинитивно заровен, тъй че част от газа от " Турски поток " ще тръгне към България. Не е ясно обаче за какво руснаците е желаят да доставят газ у нас, който по-късно да търгуваме с останалите страни в района, както желае Брюксел. Много по-логично наподобява " Газпром " да желае да прави това независимо, без медиатор.

" Турците ще създадат всичко допустимо да не се случи тази втора тръба за Европа, защото те избират да диктуват разпоредбите ", сподели за " Капитал " и енергийният специалист Васко Начев. Според него втора тръба на " Турски поток " въпреки всичко ще има под някаква форма, само че тя ще е нужна за баланс на първата, защото в Турция няма нито едно газово вместилище.

Начев също по този начин счита, че газовите доставки през Украйна няма да спрат през 2019 година, а в случай че това се случи, ще е чак през 2022. " Аз не мисля, че руснаците с лека ръка ще се откажат от трансбалканския газопровод ", споделя той.

Всъщност доста по-голям проблем пред хъба може да възникне от условието на Брюксел газът освен да идва от разнообразни източници, само че и да бъде търгуван тук, а не просто да минава директно през страната. За това обаче няма доста благоприятни условия, защото България в действителност ще продължава съществено да изостава от близките страни както по многообразие на източниците на газ, по този начин и по размер на личния си пазар. Планираният газов хъб ще се сблъска със същите проблеми, които среща Софийската фондова борса да надскочи ул. " Три уши " - поради неразвитостта на финансовия пазар в България, тя си остава дребна и неатрактивна пазарна платформа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР