Въпрос: Здравейте, получих писмо по електронната поща от началника си,

...
Въпрос: Здравейте, получих писмо по електронната поща от началника си,
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд: Възможно ли е дисциплинарно уволнение по e-mail?

Въпрос: Здравейте, получих писмо по електронната поща от началника си, в което е написано: „ Уволнявам те дисциплинарно”. Това законно ли е?

Г. Маргаритов, гр. Благоевград

ОТГОВОР: Дисциплинарното уволняване е едно от изчерпателно изброените от Кодекса на труда санкции за нарушавания на трудовата дисциплинираност. Дисциплинарните санкции са забележка, предизвестие за уволняване и уволняване. При установяване на дисциплинарното наказване работодателят следва да вземе поради тежестта на нарушаването, събитията, при които е осъществено, както и държанието на служащия или служителя.

В Кодекса на труда е регламентиран редът, който работодателят би трябвало да съблюдава при налагането на дисциплинарни санкции. Работодателят, с оглед нарушаването, преценя какво наказване ще наложи на служащия или служителя. Преди налагане на дисциплинарното наказване обаче работодателят е задължен да изслуша служащия или служителя или да одобри писмените му пояснения и да събере и оцени посочените доказателства

В закона са изброени случаите, в които работодателят може да уволни дисциплинарно служащия или служителя. Дисциплинарното уволняване се постанова с стимулирана писмена заповед, в която се показват нарушителят, нарушаването, и по кое време е осъществено, наказването и законният текст, въз основа на който се постанова. Заповедта за дисциплинарно наказване се връчва против автограф на служащия или служителя, като се отбелязва датата на връчването. При неспособност заповедта да бъде връчена на служащия или служителя работодателят му я изпраща с предложено писмо с противоположна квитанция. Дисциплинарното наказване се счита за наложено от деня на връчване на заповедта на служащия или служителя или от деня на нейното приемане, когато е изпратена с предложено писмо с противоположна квитанция.

Работодателят наложително следва да съблюдава процедура за налагане на дисциплинарно наказване „ уволнение”, планувана в Кодекса на труда, с цел да бъде прекратяването на трудовото правно отношение законосъобразно. Ако считате, че правата Ви са нарушени можете да сигнализирате в съответната ревизия по труда или да търсите правата си и по правосъден ред.
Разпоредбите, уреждащи изчерпателно условията и процедурите по дисциплинарното уволняване са уредени в чл.188, член 193, алинея 1, член 190, член 195, алинея 1, алинея 2 и алинея 3 от Кодекса на труда.

Д-р Тодор Капитанов, правист, Национален секретар на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР