Въпреки увеличаването продължителността на живота в България и намаляване на

...
Въпреки увеличаването продължителността на живота в България и намаляване на
Коментари Харесай

Идеи и решения дават експерти в доклад „Здравеопазването като инвестиция“

Въпреки увеличението продължителността на живота в България и понижаване на детската смъртност, страната ни към момента много изостава по доста здравни индикатори, в съпоставяне със междинните за Европа.

Американската комерсиална камара в България показва през днешния ден холистичен отчет „ Здравеопазването като инвестиция “ , направен от специалистите на Здравния комитет на организацията. Документът обрисува минусите и показва способи за прогрес, които да се трансфорат в основа на стратегически решения и вложения за промяна в бранш „ Здравеопазване “. Докладът подчертава върху потребността от промени в методите на финансиране, повече успеваемост и бистрота на разноските в здравната система, както и качествена връзка към обществото.

Документът е показан пред Министерството на здравеопазването, БЛС, Българския фармацевтичен съюз, Националната пациентска организация, АРФарМ, Клъстър за нововъведения в опазването на здравето. В него се представят (поне) 5големи хрумвания за промяна в бранш „ Здравеопазване “  с цел  постигане на средноевропейските равнища на индикатори за успеваемост на здравните грижи  и удължение продължителността и увеличение на качеството на живот у нас.

 Експертите слагат фокус върху нововъведенията и здравните експерти (лекари и медицински сестри), стратегии за предварителна защита, скрининг и цифровизация .

„ България е обратно във връзка с битката с предотвратимата смъртност, демографската рецесия се отразява в зависимостта на хората от други (например за здравните осигуровки), достъпността до лекарска помощ е прекомерно неравномерно разпределена “, означи пред Радио София Руслана Тончева, съпредседател на комитет „ Здравеопазване “ на Американската комерсиална камара .

Базирайки се на данни от отчета тя подчертава, че у нас имаме още много дълъг път да извървим, с цел да реализираме добра здравна предварителна защита. Ако не се вземат ограничения, до 2030 година хората ще стартират да харчат за опазване на здравето до 50% от разполагаемия си приход.

Според експертите, без да се подвигат налози и вноски, за този бранш би трябвало да се отделят 10% от Брутният вътрешен продукт, т.е. повече от двойно в съпоставяне със сегашните средства.

Идеите и предлаганите решения са дефинирани въз основа на задграничния опит в тази област, добави Тончева.

Докладът дава изчерпателен разбор на българското опазване на здравето, посочи ръководителят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова.

 Констатациите надали изненадват някого, който се е употребил от здравните ни услуги. В същото време предложенията са направени въз основа на положителните практики по света.

Българските фармацевти застават зад изводите в документа, акцентира проф. Сербезова.

Необходими са повече вложения, само че за вярното консумиране ще спомогне и дигитализацията на процесите. " Трябва да мислим по-дългосрочно и да имаме тактика, акцентира ръководителят на БФС. Тя напомни ролята на фармацевта като съветник и цитира международно изследване, съгласно което всеки втори пациент, на който е сложена точна диагноза и е предписано вярно лекуване, не съблюдава лечението. 10% от хоспитализациите се дължат на погрешно одобрявани на медикаменти. Тя посочи улесненията за лекаря и пациента от въвеждането на електронните предписания. И добави, че те би трябвало да се ползват освен за лекарства, отпускани с обществени средства.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР