Въпреки твърденията на производителя на хранителната добавка, липсват изследвания за

...
Въпреки твърденията на производителя на хранителната добавка, липсват изследвания за
Коментари Харесай

„Божествено” хапче презарежда геймърите и програмистите

Въпреки изказванията на производителя на хранителната добавка, липсват проучвания за неговите изгоди

Хапчетата, продавани на геймърите, дават обещание да „ презаредят ” паметта им на най-много

GodMode е хранителна добавка за мозъка със самонадеяно име и даже още по-смели изказвания. Твърде смели, по мнението на експертите…

Рекламираното като „ вълшебно ” хапче за непобедими играчи и предлагано на цена от 50 $ за 60 хапчета, по думите на производителите му, съдържа „ утвърдени от Американската федералната организация за надзор на храните и медикаментите (FDA)” съставки. Хапчетата, продавани на геймърите, дават обещание да „ презаредят паметта ви на най-много ”, „ да подобрят скоростта на реакциите ви с 6 до 10% ” и да ви оказват помощ да „ мислите по-бързо и по-умно ”.

В допълнение, компанията производител Boss Level Labs, основана във Фриско, Тексас, твърди, че GodMode може да понижи напрежението и безпокойството. Сериозни искания за шишенцето с кафяво оцветени хапчета, продавани по интернет от октомври предходната година.

В същото време редица учени, здравни специалисти и представители на университети или настояват изрично, че продуктът е подправен, или въобще отхвърлят да го разискват. „ Никой в отдела не желае да приказва за това, тъй като всичко е мощно пресилена реклама и няма никакви научни доказателства в поддръжка на тези искания ”, разяснява представител на Училището по медицина към университета Джон Хопкинс.

От Агенцията за надзор на храните и медикаментите декларират, че в действителност не са одобрили съставките на GodMode, нито пък са го създали за сходна хранителна добавка.

Големите обещания

Скот Милър, основен изпълнителен шеф на Boss Level Labs и основател на гейминг студио 3D Realms, споделя в изявление, че е решил да сътвори GodMode, тъй като на пазара няма хранителна добавка, ориентирана особено към гейминг промишлеността. „ Ако ще вършим хранителна добавка за мозъка, има ли действително по-добър пазар от геймърите, които употребяват своя мозък, с цел да се любуват на активността си и да реализират триумф? ”, безапелационен е Милър.

Милър поддържа изказванията по отношение на утвърждението на GodMode от FDA, цитирайки „ Закона за здравето и образованието към питателните добавки ” от 1994 година, който гласи, че FDA „ контролира както готовите хранителни добавки, по този начин и питателните съставки ”. Тези регулации обаче се разграничават от регулациите на FDA, отнасящи се до лекарствените средства, отпускани по лекарско наставление, които не могат да бъдат пуснати на пазара, до момента в който организацията не ги утвърди.

Производителите и дистрибуторите на хранителни добавки и съставки, въпреки това, са „ виновни за оценката на сигурността и етикетирането на техните артикули преди стартирането им на пазара ”. FDA подхваща дейности единствено против подправени или погрешно обозначени хранителни добавки, откакто те стигнат до пазара. А промишлеността на питателните добавки, достигаща впечатляващите размери от 41 милиарда $, от дълго време е затрупана с артикули, за които се твърди, че оферират всевъзможни решения – от загуба на тегло до засилен мускулен напредък.

Преди да стане обект на журналистическото следствие на CNET, уеб уеб сайтът на GodMode твърдеше, че всичките 14 съставки са „ естествени, растителни, безвредни, тествани и утвърдени от FDA ”. След това обаче споменаването на FDA е махнато от уеб страницата.

Как работи хапчето на „ божествения режим

Някои от съставките на GodMode може би звучат по-познато от други. Сред тях е теоброминът, който се намира в чая и който, съгласно Boss Level Labs, цели да подкрепи паметта, времето за задържане на вниманието, времето за реакция и уменията за решение на проблеми. Кофеинът, от своя страна, е съставна част, както и екстрактът от гъби ямабушитаке, която, съгласно компанията, може да понижи депресията и тревогата и да служи като когнитивен подсилвател.

Другите 11 съставки са птеростилбен, бакозиди А и В, форсколин, лутеолин, хуперзин А, CDP холин, ацетил-л-карнитин, беталаини, теанин, литиев оротат и биоперин. „ Това са съставки, множеството от които се употребяват отдавна, – изяснява Милър. – Всички те са извънредно безвредни. Те са главно растителни и хранителни екстракти ”.

35-годишният Рони Кастро, който е подхванал 30-дневно тестов банкет на GodMode, декларира, че счита да употребява хранителната добавка и в бъдеще. По думите на инженера по мрежи от Лос Анджелис, към 30 минути откакто е взел добавката, той е в положение да „ скочи ” непосредствено в дилемите си още от сутринта. „ Всичко ми е усъвършенствано – както способността за фокусиране, по този начин и скоростта на работа, – твърди Кастро. – Когато съм взел GodMode, усещам, че не би трябвало да се акордирам в допълнение, с цел да си правя работата ”.

Главният академик на Boss Level Labs Шота Йамамото изяснява, че съставките в GodMode работят по няколко разнообразни метода. Те могат или да усилят естествените невротрансмитери, като серотонин и допамин, или да усилят притока на кръв към мозъка.

Има ли по-добър пазар за питателните добавки от геймърите?

Майкъл Плат, професор по неврология, логика на психиката и маркетинг в Университета на Пенсилвания, твърди обаче, че хората, които се хранят добре и не са подложени на недохранване, евентуално няма да имат сходни изгоди от съставките на GodMode. „ Би било малко евентуално някоя от тези съставки да способства по някакъв необикновен нов метод за възстановяване на мозъчната функционалност, в случай че в действителност имате съществени дефицити във вашата ежедневна диета ”, изяснява той.

Без клинично изпитване на инцидентно подбрани две групи хора с включен плацебо тест, което нормално се счита за „ златен стандарт ” при проучванията, съгласно Плат, е мъчно да се каже дали хората не оповестяват за усъвършенстване точно заради плацебо резултата.

Милър обаче счита, че е прекомерно скъпо за производителите на хранителни добавки да организират проби на всичките си артикули, в това число и на GodMode. „ Така че ние разчитаме на тестванията, осъществени за обособените съставки, – изяснява той. – Не би трябвало да има изненадващи взаимоотношения сред тези съставки, тъй че те да провокират някакви проблеми ”.

Гледната точка на FDA

Какъв е казусът с изказванието „ утвърден от FDA ”? Агенцията не е упълномощена да прави обзор на сигурността и успеваемостта на питателните добавки, преди те да навлязат на пазара, написа в уеб страницата й. Според представителя на FDA Линдзи Майер, организацията не утвърждава също по този начин и съставките в питателните добавки. „ Освен в случай че не е лекарство, което се предписва с рецепта, вашата хранителна добавка не се утвърждава от FDA, – прецизира Майер. – Това не е сива зона ”.

Милър обаче продължава да твърди, че промишлеността за хранителни добавки в действителност е контролирана, само че и, че FDA не изисква от производителите да придвижват всеки нов артикул през нейната система, какъвто е казусът с фармацевтичните лекарствени артикули. „ Те просто разчитат на обстоятелството, че тези съставки към този момент са авансово утвърдени, и по-късно промишлеността може да смесва и да сортира съставките, както желае ”, добавя той.

Майер отхвърля изказванието на производителя на GodMode, че FDA е одобрила добавката – както се показва в рекламата на продукта. „ Те нямат право да настояват сходно нещо ”, прецизира тя.

След журналистическото следствие представителят на Boss Level Labs заяви, че компанията производител е решила да промени етикета „ утвърдено от FDA върху опаковката на GodMode на „ контролирано от FDA ”, което би удостоверило, че добавката дава отговор на стандартите на организацията.

„ Компаниите и физическите лица, които създават или пускат на пазара хранителни добавки, носят отговорността да подсигуряват, че техните артикули са безвредни и етикетирани вярно. Етикетирането не може да бъде лъжливо или подвеждащо, а FDA взема решение за всеки обособен случай след деликатен разбор на етикетирането в цялостния му подтекст ”, се споделя в умишлен коментар на организацията

„ Божественото ” хапче не е само

Други хранителни добавки, като да вземем за пример Alpha Brain (80 долара) и Qualia (149 долара), сходно на GodMode, също претендират, че могат да „ поддържат ” избрани мозъчни функционалности.

Говорителят на Qualia Даръл Грейбъл декларира, че „ изчерпателното проучване, което е осъществено при съставянето на хранителната добавка ”, е това, което я отличава от доста други. То включва проучване на резултатите на обособените съставки и по какъв начин те взаимодействат между тях, с цел да повлияят на мозъка. Въпреки че компанията изброява проучванията за ефикасността на обособените съставки на своя уебсайт, няма никакви изследвания, които да поддържат продукта като цяло.

През октомври Qualia показа резултатите от пилотно изследване, което демонстрира по-добри когнитивни благоприятни условия след приложимост на хранителната добавка. Това изследване обаче не подхожда на обичайните правила за проучване, които би трябвало да следват производителите на медикаменти, отпускани по лекарско наставление.

Друг артикул, наименуван Mod (30 долара), популяризира доста от същите изгоди за геймърите, както GodMode: Просто глътнете две капсули и ще постигнете „ фокусиране с точността на лазер ”, „ увеличена умствена изясненост ”, „ по-бързи рефлекси ”, „ суперенергия ” и „ висша мозъчна мощност ”, съгласно рекламата на Mod.
още по тематиката
За страдание, проучванията демонстрират, че доста хранителни добавки са освен неефективни, само че и евентуално рискови.

Спорните средства за укрепване станаха известни още в края на 19-и век. Наричани тогава „ патентовани медикаменти ”, а по-късно известни като „ змийско масло ”, те обещаваха да лекуват болести като туберкулоза, неприятно храносмилане и даже рак. Но съставките в множеството от тези „ медикаменти ” са единствено растителни екстракти и доста алкохол, съгласно Hagley Museum and Library. Някои даже съдържат морфин, опиат или кокаин.

Законът за чистотата на храните и медикаментите от 1906 година контролира отстраняването на медикаментите с рискови съставки и заблуждаваща реклама, само че към момента няма система за обзор на сигурността на питателните добавки, преди те да стигнат до пазара. Това е оставено на производителите и дистрибуторите на даден артикул.

В Съединени американски щати повече от 20 000 визити на отделенията за незабавни случаи годишно са свързани с хранителни добавки, съгласно изследване, оповестено в „ New England Journal of Medicine ”. Друго изследване, оповестено в списанието на Американската здравна асоциация, открива, че 237 хранителни добавки, анулирани от FDA в интервала сред 2004 и 2012 година, съдържат неодобрени лекарствени съставки.

От GodMode и Qualia настояват, че нито един от техните консуматори не е посещавал незабавната помощ по отношение на потреблението на продуктите им.

През ноември стартъпът Hvmn е поръчала изследване, което да покаже успеваемостта на нейния така наречен подобрител на когнитивните качества Sprint. Целта на компанията e да потвърди, че добавката е по-ефективна от кофеина, само че CNBC заяви, че изследването вместо това е открило, че в доста връзки Sprint е по-малко ефикасен от чаша кафе. Главният изпълнителен шеф на Hvmn Джефри Уо изрази подозрения във валидността на изследването, защото резултатът не подхожда на предходни изследвания.

Неизвестните

Канди Цзурунис, професор по клинична фармакология в Калифорнийския университет в Сан Франциско, съобщи, че е малко евентуално една продавана без рецепта хранителна добавка да може да извършва функционалностите, които GodMode и други хранителни добавки за мозъка настояват, че оферират. „ Аз просто не виждам тези добавки да лекуват ”, разяснява тя.

По думите на Цзурунис, насърчаването на потреблението на GodMode е недопустимо, още повече като се има поради високото му наличие на кофеин. Две капсули GodMode, което е препоръчваната доза, съдържат 75 мг кофеин, до момента в който чаша кафе има сред 95 и 165 мг кофеин.

„ Когато обаче някой пие чаша кафе, той я пие за по-дълъг интервал от време, тъй че освобождението на кофеин е доста по-бавно ”, прецизира тя. „ С добавка като GodMode кофеинът се освобождава в тялото едновременно, а това може да провокира сърцетуптене, главоболие, трептене или раздразнителност при някои хора ”, добавя Цзурунис.

Милър твърди, че равнищата на кофеин в GodMode не са високи, само че декларира, че компанията възнамерява да пусне версия на хранителната си добавка без кофеин по-късно тази година за хора, които избират да го заобикалят.

За разлика от кафето, GodMode не провокира срив след привършване на резултата, споделят програмисти

От производителя на GodMode изброяват подкрепящи изследвания за всяка от съставките на своя уеб страница. Според Цзурунис обаче, би трябвало да се има поради, че изследванията употребяват разнообразни способи за премерване на подобрението в когнитивното мислене. Освен това, съгласно нея, изследванията за съставките на питателните добавки постоянно се базират на прекомерно малко хора или се организират прекомерно малко време, с цел да бъдат безапелационни.

За съпоставяне, когато се открива нова билка за приложимост при медикаменти, отпускани по лекарско наставление, се организират изследвания, с цел да се дефинира най-хубавата доза. Такъв тип действия не се изискват в промишлеността за хранителни добавки. В резултат, даже в случай че дадена съставна част фактически е ефикасна, не е известно дали съответният артикул употребява точното количество за реализиране на стремежи резултат. „ Налице са толкоз доста незнайни ”, заключава  Цзурунис.

Опитът на потребителите

Всичко това не значи, че хората не желаят да заложат на артикул, който дава обещание да ускори фокусирането им, скоростта им на реакцията или когнитивните им качества. Денис Делгадо, програмист в Сан Леандро, Калифорния, също е заменил утринно си кафе с две капсули GodMode, преди да стартира деня си. След към 20 минути, той споделя, че е по-фокусиран и продуктивността му е увеличена.

„ Използвах го, когато играех компютърни игри, само че по-късно започнах да виждам прерогативи, които се припокриват с концентрацията, нужна при програмирането ”, твърди Делгадо, който е на 26 години. Той прибавя, че за разлика от кафето, не изпитва срив след изчерпването на резултата на добавката. Уточнява и че не е имал никакви странни странични резултати.

Ако това е задоволително, с цел да ви накара да си купите шишенце GodMode, заповядайте. Но в случай че сте под 18 години или сте бременна или кърмите, не го правете. И не го приемайте с кофеин или други стимуланти. Дори непобедимостта си има своите граници!
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР