Въпреки тежката година за глобалната автоиндустрия заради пандемията на Covid-19,

...
Въпреки тежката година за глобалната автоиндустрия заради пандемията на Covid-19,
Коментари Харесай

Най-продаваните автомобили в Италия през 2020 година

Въпреки тежката година за световната автоиндустрия поради пандемията на Covid-19, секторът продължава да бъде един от най-показателните за равнищата на развиване и стабилизиране на стопанските системи по света. А пазарът на коли в Италия - която беше мощно ударена от ковид, продължава да съставлява огромен интерес за целия бранш.

Класацията за най-продаваните коли в Италия през 2020 година не предлага огромни изненади, демонстрират данните на профилирания авто уебсайт Focus2Move. През месец ноември топ описът още веднъж беше мощно доминирана от Fiat Panda, последвана от Lancia Ypsilon и Renault Clio. Анализаторите регистрират триумф за Renault Clio, като моделът съумява да се завърне на 3-та позиция, а Renault Captur записва скок с цели 7 позиции, намирайки място в топ 10 на най-продаваните коли в средиземноморската страна.

Като цяло класацията на най-продаваните коли в Италия е доминиранa от дребни и междинни коли заради огромното потребление на транспортни средства в градската среда.

Традиционните тесни улички на италианските градове и компликациите при намирането тук-там за паркиране не престават да бъдат първият и най-съществен миг за хората, които избират нов автомобил за града. А това разумно води до избора на по-малки коли. Междувременно нарасналата междинна цена и понижената покупателна дарба през последното десетилетие в допълнение принудиха огромна част от популацията на страната да избере на ниска цена и удобен автомобил. Това съответства и с триумфа на марки като Dacia, Kia и Hyundai.
 Всяка трета остаряла кола, изнасяна от Италия, идва в България
Всяка трета остаряла кола, изнасяна от Италия, идва в България

За първите 9 месеца на предходната година у нас са импортирани 100 хиляди такива автомобила

От началото на годината до края на ноември Fiat Panda остава най-продаваният автомобил в Италия. Моделът записва 101 493 продажби, което обаче е с цели 25% по-малко по отношение на година по-рано. Въпреки това Panda продължава да поддържа огромен пазарен дял в страната от забележителните 8.1%, или почти 2 пъти повече спрямо най-големия си съперник в класацията.

Славната, само че закъсала италианска марка Lancia държи второто място с модела Ypsilon с 3,1% пазарен дял, или с 38 303 продадени автомобила. Това е спад с цели 30,1% на продажбите на годишна база.

На трета се завръща френската Renault Clio , която се повишава с три позиции нагоре в класацията. Моделът регистрира 29 626 продадени броя, което е с 24.1% по-малко по отношение на година по-рано. Марката резервира 2,4% пазарен дял. Непосредствено след нея се подрежда Fiat 500x , като моделът губи 1 място в класацията. Италианската кола държи 2,2% пазарен дял с 28 800 продажби, което е с 27.6% по-малко по отношение на същия интервал на 2019 година.

На пета и шеста позиция са надлежно Jeep Renegade с 28.137 продажби, или 27.7% по-малко на годишна база и Fiat 500 - с 3 места нагоре в класацията - с 26 696 продажби, само че 21.1% спад по отношение на година по-рано.
 Какви коли си купуват германците: Audi, BMW и Mercedes не са в Топ 5
Какви коли си купуват германците: Audi, BMW и Mercedes не са в Топ 5

Първото място предстоящо се заема от Volkswagen Golf

Вторият френски автомобил в топ 10 на най-продаваните коли в Италия е Citroen C3 . Моделът пада до 7-мо място с 26 570 продадени броя, или годишен спад от 32.3%. След това на 8-о място е румънската Dacia Sandero , която се повишава с 2 места нагоре по продажби с 25 390 покупко-продажби, само че 22.4% спад на годишна база.

На ръба на класацията намираме и трета френска кола - Renault Captur . Моделът скача 7 места нагоре с 24 951 продажби и минимален спад от 12% по отношение на 2019-а. А на последната 10-а позиция през 2020 година се подрежда Jeep Compass - моделът влиза в класацията, изкачвайки се с 1 място нагоре с 24 062 продажни, само че спад с 26.4% по отношение на година по-рано.
 Продажбите на нови коли в Италия паднаха с 98% през април
Продажбите на нови коли в Италия паднаха с 98% през април

Прогнозите за привършване на месеца са общи продажби сред 2500 и 2600 бройки, в съпоставяне със 175 654 през 2019 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР